Konjičanka Almira Lizde svjetska rekorderka u dizanju tegova

Radiosarajevo.ba
Konjičanka Almira Lizde svjetska rekorderka u dizanju tegova
Almira Lizde iz Konjica nova je svjetska rekorderka u dizanju tegova, u disciplini 'deadlift', po GPC Federaciji.

Lizde je na Svjetskom kupa u popularnom powerliftingu po GPC pravilima održan prošle nedjelje u Sarajevo podigla 230 kilograma u disciplini deadlift, u kategoriji do 90 kilograma, čime je oborila raniji svjetski rekord od 220 kilograma, koji je držala agrentinka Mariela Ortellado.

Lizde trenira u konjičkom Klubu dizača tegova 'Neretva'. Ranije se bavila dizanjem olimpijskih tegova, no posljednjih godina isključivo se posvetila powerliftingu. U BiH je relativno nepoznat ovaj sport snage, koji uključuje tri discipline: čučanj, potisak s klupe (bench press) i mrtvo dizanje (deadlift), no za Almiru on danas znači život.

"Za sada mi dobro ide"kaže Almira za novinsku agenciju Patria, dodajući da ne misli odustajati dokle god je služe mišići.

Bosna i Hercegovina nema instituciju koja prati dizače tegova, kao i veliki broj drugih sportova, pa iako je svjetska rekorderaka, njen trener Almir Karkelja i Almira se za novac moraju snalaziti sami, najčešće uz pomoć prijatelja. Rekli bi, država u njih ne ulaže ništa ali oni državi vraćaju mnogo.  

Sljedeće takmičenje na kojem će Almira predstavljati svoj grad i državu održava se u Českoj u septembru ove godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije