Kenijac i Etiopljanka pobjednici Vidovdanske trke

Radiosarajevo.ba
Kenijac i Etiopljanka pobjednici Vidovdanske trke

Kenijac Kiplimo Kimutai sa vremenom 28,30 minuta i Etiopljanka Alemu Bekele sa vremenom 33,11 minuta pobjedinici su 15. Vidovdanske trke, koja je održana u Brčkom.

        U muškoj konkurenciji iza Kiplimo Kimutai na cilj je stigao Adugna Takele Bikila iz Etiopije sa vremenom 29,11 minuta, dok je treće mjesto pripalo Paul Kimaiyo Kimuku iz Kenije sa vremenom 29,27 minuta.

        U ženskoj konkurenciji iza pobjednice Etiopljanke Alemu Bekele bila je Pamela Lisoreng iz Kenije sa vremenom 33,15 minuta, a na trećem mjestu Lucia Kimani iz BiH, sa ostvarenim vremenom 34,26 minuta.

        Najboljima u seniorskoj konkurenciji 15. Vidovdanske trke medalje su juče uručili ministar rada i boračko-invalidske zaptite Republike Srpske /RS/ Petar Đokić i Niko Stoparić, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta u ime gradonačelnika.

        Jubilarnu 15. Vidovdansku trku otvorile su bebe, koje su se takmičile u puzanju na pet metara.

        Procjena organizatora je da je na ovogodišnjoj trci bilo nekoliko hiljada učesnika - od trke beba, cicibana, dječijih trka, dok se samo u seniorskoj konkurenciji takmičilo više od 200 elitnih takmičara iz 15 država.

        Direktor Vidovdanske trke Borislav Đurđević zahvalio je svima koji su pomogli u organizaciji i realizaciji trke, te istakao da je sve organizovano u eksremnim uslovima krize i besparice.

        On je posebno zahvalio građanima Brčkog, koji su svojim masovnim izlaskom na ulice Brčkog dali podršku ovoj sportskoj manifestaciji.

        Predsjednik Svjetske atletske federacije Pako Borao rekao je da je Vidovdanska trka jedna od najprestižnih na 10 kilometara u svijetu, kojoj je od federacije dodijeljen bronzani lebl.

        "Trka ima specifičan dio koji pokazuje kulturu i obrazovanje, a to su dječije trke koje se održavaju neposredno prije glavne i samoj trci i elitnim takmičarima daju pozitivan ton. Tka u Brčkom je globalni obrazac i menadžment vidovdanske trke će uraditi jedan projekat kako to treba da izgleda u svim gradovima svijeta, jer je Vidovdanska trka jedinstvena po tome u svijetu", rekao je Borao.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije