Karate savez: Uz jaču podršku institucija do olimpijske medalje za BiH

A. S.
Karate savez: Uz jaču podršku institucija do olimpijske medalje za BiH
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Konferencija za medije Karate saveza BiH u Olimpijskom komitetu BiH

Čelnici Karate saveza Bosne i Hercegovine proteklih dana sumirali su rezultate sa Svjetskog prvenstva iz Čilea i nakon nekoliko (ne)prospavanih noći danas u Olimpijskom komitetu BiH organizirali konfereciju za medije. 

Razloga za takav potez bilo je zaista mnogo, a jedan od njih je srebrena medalja koju je na Svjetskom prvenstvu osvojio naš reprezentativac Hamza Turulja

Viceprvak svijeta u karateu stigao kući: Hamza Turulja je ponos nacije

Hamza Turulja, osvajač srebrene medalje na svjetskom prvenstvu u karateu za kadete, juniore i mlađe seniore, koje je održano u Čileu, stigao je u Bosnu i Hercegovinu, a svečani doček mu je organiziran na Skenderiji u Sarajevu.

Podsjetimo, Turulja je jedini osvajač odličja za Bosnu i Hercegovinu u Čileu. Nastupio je u konkurenciji mlađih seniora do 21 godine, iako ima samo 18 godina.

"Presretan sam nakon osvajanja medalje. To je bio veliki dan za mene, ali i Bosnu i Hercegovini. Ponosan sam jer je to ujedno bila i jedina medalja za našu zemlju na Svjetskom prvenstvu", kazao je Turulja na konferenciji za medije, koji je iskoristio priliku i zahvalio se Karate savezu BiH na podršci. 

Hamza Turulja iz Čilea: Ponosan se vraćam kući roditeljima, medalja je za njih i BiH

Hamza Turulja, bosanskohercegovački karatista u srijedu će se iz Čilea sa Svjetskog prvenstva, u Bosnu i Hercegovinu vratiti sa medaljom oko vrata. Naš predstavnik na na putu do finala odlično borio. Na putu do medalje pobijedio je prvaka Indije, Mađarske, Španije, trostrukog prvaka Evrope iz Francuske i kineskog Taipeija, a u finalu je poražen od predstavnika Maroka.

Na konferenciji je govorio i predsjednik Saveza Mujo Gec, koji je podvukao da očekuje veću podršku institucija, posebno sada kada je karate postao olimpijski sport. 

"Daleko veću pažnju od nas imaju neki sportovi koji se ili plasiraju ili pokušavaju doći do svjetskih prvenstava. Mi smo sa evo sa takvog jednog takmičenja vratili sa srebrenom medaljom. Imamo Hamzu Turulju, ali u Karate savezu BiH postoji još ovakvih sportista koji BiH mogu donijeti medalju. Uvjeren sam da bismo uz jaču podršku Bosni i Hercegovini donijeli prvu olimpijsku medalju", dodao je Gec.

Titulu svjetskog viceprvaka - U21 osvojio je Hamza Turulja (KK Okinawa, Sarajevo), sedma mjesta zauzeli su kadeti Emina Sipović (KK Ippon, Sarajevo) i Sandro Krešić (KK Do, Tuzla), dok je junior Džan Mahmutović (KK Uskopljak, Gornji Vakuf) takmičenje završio na 11. mjestu.

Bravoooo: Hamza Turulja osvojio drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u karateu

Mirsad Sipović, dopredsjednik karate saveza BiH, zahvalio se medijima na pomoći.

"Bilo je teško našim sportistima proteklih dana u ratnom Čileu, ali su se iz njega vratili kao pravi borci. Sve ovo ne bi bilo moguće bez podrške "sedme sile", koja se oglasila u pravo vrijeme, i podvukla na kakve probleme nailaze naši takmičari. Čestitam Hamzi i svim ostalim reprezentativcima koji su brani boje naše zemlje na SP-u", kazao je Sipović. 

Medijima se obratio i Asmer Šeta, trener Hamze Turulje, koji je naglasio da je zadovoljan uspjehom svog borca.

"Hamza je naš ponos i trebamo mu pružiti svaki vid podrške da što spremniji dočeka nastup na Olimpijskim igrama. U njemu je veliki potencijal", dodao je Šeta. 

Naše karate reprezentativce u narednom periodu očekuju nova brojna iskušenja na Balkanu i Europi, a prvi izazov imat će na Balkanskom prvenstvu u Sloveniji, zatim slijede Evropskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore u Budimpešti, Evropskom seniorskom prvenstvu u Bakuu te najvažnijem takmičenju - olimpijskim kvalifikacijama u maju naredne godine u Parizu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije