Kako je Emir Hastor ispunio olimpijski san: "Volio bih da svaki sportista to doživi"

4
A. Vatreš
Kako je Emir Hastor ispunio olimpijski san: "Volio bih da svaki sportista to doživi"
Foto: Facebook / Emir Hastor u Parizu

Iza najboljeg bh. maratonca Emira Hastora je iskustvo koje će pamtiti čitav život. Rođeni Goraždanin proteklog vikenda uspješno je istrčao utrku na 10.000 metara u sklopu "Marathon pour tous" koju je organizivao Organizacioni odbor Olimpijskih igara u Parizu.

Prema službenim rezultatima, utrku je okončao kao 19. od preko 20.000 takmičara, a o svom uspjehu je govorio za portal Radiosarajevo.ba.

Velika stvar

"Zaista nešto nevjerovatno što se desilo u subotu u Parizu. Nevjerovatna utrka. Pariz, grad svjetlosti. Noć... Ja sam startao u 23.30 sati. Olimpijske igre su bile u toku. Trčao sam jedan od najvećih maratona prošle godine u Berlinu, ali trčati ulicama Pariza je nešto posebno i ja bih volio da svaki sportista to doživi", rekao je Hastor za Radiosarajevo.ba.

Senzacija najbližeg saveznika Putina: 'Vrijeme je da sjednemo za sto i prekinemo ovo ludilo'

Senzacija najbližeg saveznika Putina: 'Vrijeme je da sjednemo za sto i prekinemo ovo ludilo'

Dobri rezultati koje je postigao ranije su mu osigurali start s najboljim trkačima.

"Start je bio podijeljen u osam zona. Zbog mog dobrog vremena koje sam ostvario prije stavljen sam u zonu jedan. Krenuo sam s najbržim trkačima  i napravio jako dobar rezultat", kazao je Hastori i nastavio:

Bravo, majstore: Emir Hastor uspješno istrčao Olimpijski maraton u Parizu

Bravo, majstore: Emir Hastor uspješno istrčao Olimpijski maraton u Parizu

"Prošao sam kao 19. kroz cilj. U početku sam već znao da sam među prvih 30-40 takmičara, ali dok rezultati nisu bili službeni nisam ništa htio da objavljujem. Nakon pregledavanja snimaka i potvrde od organizatora, znao sam da sam konačno 19. mjesto i zaista je to nešto veliko za mene, posebno ako uzmete u obzir broj trkača koji se našao zajedno sa mnom na startu".

Na startu utrke pridružio im se legendarni Mo Farah, što je bilo dodatno zadovoljstvo za Hastora i ostale takmičare, s obzirom da se radi o četverostrukom olimpijskom šampionu.

"Mnoge poznate ličnosti iz Francuske i cijelog svijeta su trčale ovu utrku na 10.000 metara. Prije samog starta pojavio se Mo Farah. Pričati o njemu je nešto nevjerovatno. Čovjek ima četiri zlatne olimpijske medalje, tako da je nastala potpuna ludnica kad se pojavio. Svi su izvadili telefone, snalazili se kako znaju samo da dobiju fotografiju s njim. Ja ću samo reći da sam startao metar iz njega".

Olimpijska norma

Iako je dosad trčao brojne utrke, ova u Parizu za Hastora je najveća u karijeri.

"Sama pojava i poziv od organizatora Olimpijskih igara u Parizu da budete dio takve trke je nešto posebno, a sve ovo što sam odradio proteklih dana je šlag na tortu za sve ove godine mog rada i truda. Ovo je zaista jedna velika nagrada i zaista je bilo uživanje. Ne mogu vam opisati kako to sve izgleda, da tokom svih 10.000 metara ljudi stoje i podržavaju vas. Bio sam na 200 posto sebe".

Otkrio nam je i šta su mu ciljevi u budućnosti.

"Cilj je da se ode s normom na Olimpijske igre, ali vidjet ćemo šta će biti. Ono što je u narednom periodu najbitnije da krajem mjeseca septembra trčim jubilarni 50. Berlinski maraton. I tu ću se naći među najboljim maratoncima svijeta. Isto trčim iz startnog bloka jedan, tako da je to veliki uspjeh. Nadam se što boljem rezultatu i da neko u BiH konačno spusti maraton ispod 2 sata i 30 minuta", dodao je Hastor za Radiosarajevo.ba.

Hastor je trostruki prvak BiH u maratonu, a prvak je naše države i u polumaratonu i na 10.000 metara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije