Jonquel Jones i Nedžad Husić najbolji sportisti BiH u 2021. godini

0
Radiosarajevo.ba
Jonquel Jones i Nedžad Husić najbolji sportisti BiH u 2021. godini
Foto: Nezavisne novine / Jonquel Jones i Nedžad Husić

Bosna i Hercegovina po 21. put je dobila najbolje sportiste, a 2021. godinu obilježili su tekvondoista Nedžad Husić i košarkašica Joaquel Jones, koji su večeras u Sarajevu na manifestaciji Izbora najboljeg sportiste BiH u organizaciji Nezavisnih novina i Radiotelevizije BiH u A studiju BHRT-a proglašeni za najbolje sportiste BiH.

Husić je u ovoj godini ispisao historiju bh. sporta. Nakon europskog srebra u seniorskoj konkurenciji u Sofiji, na Olimpijskim igrama u Tokiju ostvario je najveći rezultat bh. sporta na najvećoj svjetskoj pozornici. Za dlaku mu je izmakla historijska medalja, a na kraju je zauzeo peto mjesto, što je najbolji plasman jednog bh. sportiste na OI. Okitio se i zlatom na Europskom prvenstvu do 21 godinu u Talinu.

Među tri najbolja našli su se i atletičar Amel Tuka i teniser Marko Maksimović.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Joaquel Jones je također imala godinu iz snova. Blistala je u bh. dresu na Europskom prvenstvu i predvodila Zmajice do historijskog petog mjesta i plasmana u kvalifikacije za Mundobasket. U najjačoj košarkaškoj ligi svijeta WNBA izabrana je za MVP regularnog dijela sezone, a u Europi je osvojila Euroligu sa ruskim Ekaterinburgom.

U najužoj konkurenciji bile su još i sjajna plivačica Lana Pudar i odbojkašica Edina Begić.

Tradicionalno su dodijeljene nagrade u ukupno 12 kategorija. Epitet najbolje ekipe ponijela je ženska košarkaška reprezentacija BiH, Nagrada za najboljeg trenera drugi put uzastopno zasluženo je otišla u ruke Gorana Loje, selektora bh. košarkašica, koji je jedan od najzaslužnijih za preporod ženske košarke.

Za najperspektivniju sportistkinju i najperspektivnijeg sportistu proglašeni su mlada plivačka zvijezda Iman Avdić i talentovani tekvondoista Ilija Jukić. Dodijeljena je nagrada i za razvoj sporta, a ova titula pripala je prvom plivačkom klubu u Bosni i Hercegovini koji radi s osobama s invaliditetom Plivačkom klubu Spid, a priznanje je primio osnivač kluba i šef stručnog štaba Amel Kapo. Žiri je nagradu za ferplej i sportski uzor dodijelio Nogometnom klubu Čelik iz Zenice.

Nagrade za životno djelo dodijeljene su rukometnoj legendi Zvonimiru Noki Serdarušiću, proslavljenoj košarkašici Mari Lakić Brčaninović, te posthumno Josipu Bukalu, simbolu FK Željezničar, i Daki Radoševiću, legendarnom atletičaru.

Nagrada za najbolju ekipu u sportu osoba s invaliditetom pripala je reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci koja se vratila na krov Europe, te osvojila bronzu na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, dok je priznanje najboljeg sportiste za osobe s invaliditetom pripalo članu odbojkaške reprezentacije BiH Stevanu Crnobrnji.

Srca čitalaca "Nezavisnih novina" i posjetilaca portala www.nezavisne.com ove godine osvojio je supertalentovani teniser Marko Maksimović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije