Jacques Rogge: Bolt je čist od dopinga

Radiosarajevo.ba
Jacques Rogge: Bolt je čist od dopinga

Munjeviti sprinter s Jamajke je na Svjetskom prvenstvu u Berlinu ponovno oduševio svijet, te je na 100 metara pobijedio velikog konkurenta Tysona Gayja uz novi svjetski rekord, čarobnih 9.58.

Nastavak je to strašnih rezultata koje na 100 i 200 metara ostvaruje Bolt, a sve su češći skeptici koji su uvjereni da se iza svega krije doping. Ili jednostavno sumnjaju u vjerodostojnost takvih rezultata.

Vezano: Usain Bolt - čudesni trkač sa Jamajke

Jedan od onih koji ne vjeruje da je "sve čisto" je i nekadašnji olimpijski i svjetski prvak Carl Lewis, ali predsjednik krovne sportske organizacije Rogge tvrdi:

"Bolt je sto posto čist od dopinga. Ne postoji niti jedno zrno sumnje u too", rekao je Rogge i opovrgnuo sve napade na najbržeg čovjeka na planeti.

"Bolt bi trebao biti najbolji mogući sportski uzor, on je vrhunski sportista", dodao je Predsjednik Olimpijskog odbora.

Bolt s pola snage "ušetao" u polufinale na 200 metara

Najbrži sprinter današnjice bez ikakvih problema izborio je plasman u polufinale na 200 metara, discipline u kojoj je, dakako, najveći favorit za još jedno zlato.

"Dobro sam. Možda sam izgledao malo umorno jutros jer je utrka na 200 metara bila ranije nego na 100 metara. Malo jesam iscrpljen, ali but ću OK. Samo se moram večeras dobro odmoriti da budem svjež za polufinale", rekao je Bolt nakon četvrtfinala na 200 metara.

"Mislim da me ovo prvenstvo više iscrpilo nego Olimpijske igre u Pekingu. Ali, odradio sam dobre utrke danas i zadovoljan sam", dodao je Bolt koji najavljuje da ćemo ga u pravom izdanju na 200 metara vidjeti tek u finalu: "Doći ću u finale i napraviti što moram. Trčat ću jako brzo. Nakon šest utrka malo sam umoran, ali osjećam se dobro. Samo mi treba malo sna".

http://www.youtube.com/watch?v=7xalEWnpWIs

Bolt je u prvoj četvrtfinalnoj skupini stigao u cilj s vremenom 20.41, što je za sekundu i 11 stotinki sporije od svjetskog rekorda kojeg je oborio prošle godine na Olimpijskim igrama u Pekingu. No, i taj rezultat mu je bio dovoljan za prvo mjesto u prvoj skupini. Jasno je da je Bolt trčao s pola snage, pa su četvorica sprintera imali brže vrijeme od njega, a najbrži u četvrtfinalu bio je njegov sunarodnjak Steve Mullings s vremenom 20.23.

Američki sprinter Tyson Gay u Berlinu neće braniti svoju zlatnu medalju na 200 metara osvojenu prije dvije godine u Osaki. Razlog tome je ozljeda prepona koja ne prolazi i otežava mu da pruži svoj maksimum u utrkama.

Vezano: Gay neće opet protiv Bolta

totalsport/index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije