Italija strepi za svog Supermana: Najveći fajter opet se bori za život

Radiosarajevo.ba
Italija strepi za svog Supermana: Najveći fajter opet se bori za život
Foto: EPA-EFE / Alessandro Zanardi

Koronavirus koji je žestoko pogodio Italiju, s tim povezana ekonomska kriza i nastavak sezone Serie A. Sve je to danas palo u drugi plan, dok zemlja strepi nad najvećom borbom heroja nacije.

Alessandro Zanardi (53) ili Alex Italia. Tako njegova zemlja zove "Supermana kojeg svi obožavaju", kako na naslovnici piše Tuttosport povodom nove teške bitke koju prolazi ovaj nevjerojatni borac i pobjednik. Teško je reći da je njemu borba za život, u kojoj se upravo nalazi, "najteža" bitka, zato što ih je on prošao već par i u svakoj pobijedio.

Zanardi na naslovnicama italijanskih novina  - undefined

Foto: Printscreen: Zanardi na naslovnicama italijanskih novina

Bivši vozač Formule 1 (Jordan, Minardi, Lotus, Williams) i zatim automobilskih utrka bio je blizu smrti u oba ta sporta, nakon čega su mu amputirane obje noge. Postao je fenomen paraolimpizma i višestruki osvajač najvažnijih zlata kao biciklist u toj konkurenciji.

Vozeći "handbike" na sjeveru Italije, u utrci koja ide do juga zemlje simbolizirajući normalizaciju života nakon pandemije koronavirusa, sudario se s kamionom. S teškim povredama glave helikopterom je prebačen u bolnicu i Sieni gdje je sinoć podvrgnut kompliciranom neurokirurškom zahvatu koji je trajao tri sata, nakon kojeg je u induciranoj komi. Lijekari se bore za Alexov život, a svi talijanski mediji iz minute u minutu prate njegovo stanje, piše Index. 

"Pacijentovo stanje je toliko ozbiljno da može umrijeti. Kod ovakvih slučajeva poboljšanja su spora, a pogoršanja nagla. Ne znam kakva će situacija biti za tjedan ili dva, ali apsolutno sam uvjeren da je ovaj pacijent vrijedan truda." izjavio je Giuseppe Oliveri, šef neurokirurgije u bolnici Santa Maria alle Scotte.

Do nesreće je došlo tako da je četverostruki biciklistički paraolimpijski pobjednik na Igrama u Londonu i Riju na nizbrdici izgubio kontrolu nad handbikeom (biciklom kojim se upravlja rukama) i ušao u trak kojim je iz suprotnog smjera vozio kamion. Sudar se nije mogao izbjeći, a njegove posljedice su takve da Alex Zanardi po treći put u životu gleda smrti u oči.

Zanardi na naslovnicama italijanskih novina  - undefined

Foto: Printscreen: Zanardi na naslovnicama italijanskih novina

Prvi put to je bilo 1993. kada je kao Lotusov pilot formule nevjerovatno preživio brutalan sudar na stazi u Spau. Srce mu je prestajalo raditi sedam puta. Već je bio primio posljednju pomast od svećenika, ali se čudesno probudio iz kome i niti godinu dana kasnije opet vozio bolid.

Zanardi na naslovnicama italijanskih novina  - undefined

Foto: Printscreen: Zanardi na naslovnicama italijanskih novina

Osam godina kasnije Zanardi, sada vozač u automobilskoj disciplini ChampCar, bio je vodeći na utrci na Lausitzringu kada je na izlasku iz boksa izgubio kontrolu nad Hondom i zavrtio se nasred staze, zbog čega je na njega naletio Alex Tagliani vozeći 320 na sat. Od siline udara Zanaradijev auto je prepolovljen, a on u najtežem stanju odvezen u bolnicu u Berlinu, gdje je nekoliko dana bio u induciranoj komi. U očajničkom pokušaju da mu spase život ljekari su mu amputirali obje noge.

Ni to ga nije spriječilo da se nastavi baviti sportom. Za volanom adaptiranog BMW-a počeo je voziti World Touring Car u kojem je došao do četiri pobjede. Biciklizmom prilagođenim osobama s invaliditetom počeo se baviti 2007. Četiri godine kasnije pobijedio je na njujorškom maratonu. Tim fenomenalnim uspjehom postao je inspiracija hiljadama sportaša koji su preživjeli teške nesreće.

U paraolimpijskom debiju 2012. u Londonu osvojio je zlato u dvije discipline, a četiri godine kasnije u Riju ponovio je dva najviša mjesta na podiju. Uz ova četiri zlata osvojio je i dva srebra, što je rekord.Prošle godine završio je Ironman utrku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije