Lavovsko srce koje ne odustaje: Ibrahim, igrač bez ruku, ostavio sve bez daha

0
Radiosarajevo.ba
Lavovsko srce koje ne odustaje: Ibrahim, igrač bez ruku, ostavio sve bez daha
Foto: EPA-EFE / Ibrahim Hamadtou

Stavlja lopticu između prstiju na nozi, nalazi poziciju, baca ju u zrak i reketom koji drži u ustima servira na Paraolimpijskim igrama u Tokiju. Kakva mentalna snaga, kakva želja kod Egipćanina Ibrahima Hamadtoua (48) koji je ostao bez obje ruke u željezničkoj nesreći kad je imao deset godina.

"U našem smo selu jedino mogli igrati stolni tenis i nogomet - zato sam igrao oboje. Bilo je logično da igram nogomet zbog svog slučaja, a onda sam se odlučio za stolni tenis kao izazov. Na početku su ljudi bili iznenađeni i začuđeni kad su me vidjeli da igram, ali su me ohrabrivali i podržavali u onome što sam naumio", započeo je Egipćanin svoju priču.

Znao je da će mu trebati neko vrijeme da se privikne na igru, ali je želio biti aktivan u sportu pa se odlučio za suđenje u stolnom tenisu. I sudio je utakmicu između svojih prijatelja u klubu.

Od nedjelje novi raspored letenja sa Sarajevskog aerodroma: Uvedeno sedam novih odredišta

Od nedjelje novi raspored letenja sa Sarajevskog aerodroma: Uvedeno sedam novih odredišta

Ibrahim Hamadtou - undefined

Foto: EPA-EFE: Ibrahim Hamadtou

"Nisu se složili oko poena, a kad sam jednom dao poen, drugi mi je rekao da se ne miješam jer nikad neću moći igrati stolni tenis. Bilo je to ono što me 'nabrijalo' da odlučim kako ću se baviti stolnim tenisom", rekao je svojevremeno Egipćanin.

Postao je otac troje djece, krenuo se ozbiljnije baviti stolnim tenisom i na kraju uspio osvojiti srebro na Afričkom prvenstvu za osobe s invaliditetom 2013. godine. Debitirao je na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru kad su mu bile 43 godine, a uspio je upasti i na ovogodišnje izdanje Paraolimpijskih igara u zadnji tren jer se takmiči u grupi 6, odnosno to je grupa za one koji mogu stajati, ali imaju neke poteškoće s rukama ili nogama, piše 24sata.hr.

Izgubio je oba meča u Tokiju, ali je oduševio mnoge jer je s 48 godina ostvario olimpijski san i pokazao prijatelju koji ga je prozvao, ali i svima ostalima, da može.

Ko zna, možda ga vidimo i za koju godinu, jer takvo lavovsko srce ne namjerava odustati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije