Hamilton: Armstrong se dopingovao u više navrata

Radiosarajevo.ba
Hamilton: Armstrong se dopingovao u više navrata


Sedmerostruki uzastopni pobjednik Tour de Francea, američki biciklist Lance Armstrong, suočen je s novim optužbama za korištenje dopiniških sredstava. Posljednja od njih stigla je od nekadašnjeg timskog kolege Tylera Hamiltona...

Hamilton je Armstronga direktno optužio za nedopustivo korištenje hormona eritropoietina (EPO), koji pojačava tjelesnu izdržljivost pojačanom proizvodnjom crvenih krvnih zrnaca, priznavši da se na jednak način i sam osnaživao tokom Toura 1999. godine, prvog kojeg je Armstrong osvojio.

Armstrong se već odbranio riječima putem Twitter-profila: "Nikada nisam pao na dopinškom testu. Sve sam rekao."

"Vidio sam EPO u njegovom hladnjaku. Vidio sam ga i kako si ga unosi u tijelo više puta. Svi smo to činili. I ja, i to mnogo puta", rekao je Hamilton.

Armstrongov glasnogovornik Mark Fabiani sve je negirao, a Hamiltona optužio za traženje publiciteta pred objavu knjige koju je napisao. Nakon što je to "razjasnio", Fabiani je putem priopćenja dodao:

"Lance Armstrong je najtestiraniji sportista u povijesti sporta. Kroz 20-godišnju karijeru prošao je 500-tinjak testova."

Uz mnoge, Armstronga je za korištenje zabranjenih supstanci već ranije optužio još jedan bivši timski kolega, Floyd Landis.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije