Glavni grad BiH domaćin džudo takmičenja Sarajevo European Open 2023

0
AA
Glavni grad BiH domaćin džudo takmičenja Sarajevo European Open 2023
FOTO: AA / Sarajevo European Open 2023

U Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, 16. i 17. septembra održat će se Sarajevo European Open 2023 na kojem će učestvovati džudisti iz 30 država.

Ovim povodom održana je konferencija za novinare Džudo saveza Bosne i Hercegovine kojoj su prisustvovali predsjednik Organizacionog odbora Branislav Crnogorac, direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo Haris Fazlagić, bh. džudistkinja Larisa Cerić i bh. džudista Toni Miletić.

Crnogorac je naglasio da se ovo veliko takmičenje po treći put održava u Sarajevu.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

"Poznato je da je Džudo savez Bosne i Hercegovine jedan od najboljih tehničkih organizatora velikih sportskih priredbi, posebno džudo sporta. Mi smo imali čast da 2003. godine organiziramo Evropsko prvenstvo za juniore, i to Evropsko prvenstvo je te godine proglašeno najboljom tehničkom organizacijom u konkurenciji svih evropskih takmičenja", rekao je Crnogorac.

Istakao je da je European Open kriterijsko takmičenje na kojem pobjednici plasmanom osvajaju bodove za olimpijsku i svjetsku rang listu.

"Ovo je posebno važno jer se nalazimo u predolimpijskoj godini. Naši sportisti će nastojati da osvoje bodove ovdje kako bi se domogli olimpijske norme. U ovom trenutku Džudo savez Bosne i Hercegovine ima jednu olimpijsku normu, a njena nositeljice je naša Larisa Cerić", kazao je Crnogorac.

Dodao je da je Cerić favorit na ovom takmičenju, a bh. džudista Miletić će imati zahtjevno takmičenje gdje će morati uložiti maksimalne napore da bi osvojio bodove za predstojeće Olimpijske igre 2024. godine.

"Optimista sam kada su u pitanju rezultati jer nastupa naš najbolji tim", poručio je Crnogorac, koji je ujedno i trener bh. tima.

Fazlagić je istakao da je vrlo važno da se ovakve manifestacije održavaju u Sarajevu, odnosno Bosni i Hercegovini.

"Turistička zajednica će i u budućnosti ovo pomagati jer ovo su vrhunski sportski događaji kako bi nam dolazili vrhunski sportisti, da se pune hoteli, da ljudi ostaju što više dana i da nose lijepa sjećanja iz Sarajeva i budu naši ambasadori kada se vrate u svoje zemlje", kazao je Fazlagić.

Sarajevo European Open 2023
FOTO: AA: Sarajevo European Open 2023

Najbolja bh. džudistkinja izjavila je da uvijek voli da se takmiči u Sarajevu jer je to poseban osjećaj.

"Znam da se od mene puno očekuje. Uvijek želim da se predstavim na najbolji način, da se čuje himna Bosne i Hercegovine i nadam se da će i ovaj put tako biti. U dobroj sam formi, dobro treniram. Prvi sam nosilac, konkurencija je jaka ali znam da mogu i znam da ću dati sve od sebe", rekla je Cerić.

Miletić je istakao da je svjestan da je u njegovoj kategoriji velika konkurencija i da svi žele skupiti bodove za Olimpijske igre, ali će učiniti sve da ih i on osvoji.

Sarajevo European Open 2023
FOTO: AA: Sarajevo European Open 2023

"Izuzetne su emocije uvijek kada se nastupa u Sarajevu, kada dođe domaća publika. Nadam se da ćemo jako dobro odraditi sve i potrudit ćemo se da skupimo bodove koji su potrebni za Olimpijske igre", kazao je bh. džudista.

Na European Openu 2023 u Sarajevu učestvovat će ukupno 268 takmičara iz 30 država, a Bosnu i Hercegovinu će se predstavljati 15 takmičara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije