Gimnazijalac, glumac i svjetski juniorski prvak u kick boxu dolazi iz Sarajeva

Faruk Zametica
Gimnazijalac, glumac i svjetski juniorski prvak u kick boxu dolazi iz Sarajeva
Bosna i Hercegovina i Sarajevo u septembru su dobili svjetskog prvaka u kick boxu. Mirza Pramenković vratio se iz irskog Dublina kao najbolji junior na svijetu.

Kada razgovarate s Mirzom, nikada ne biste ni pretpostavili da mu nema ravnog u juniorskoj konkurenciju u jednom nimalo bezazlenom sportu. Gimnazijalac, scenski smjer, glumac, kulturan, odmjeren, obrazovan, ponizan, human, samo su neke od karakteristika koje krase ovog momka.

Emocije nakon osvajanja svjetskog zlata u Dublinu tek su se nedavno u potpunosti slegle.

"Nekako su se te emocije tek nedavno slegle. Još uvijek je meni sve to svježe. Ne mogu da opišem te emocije koje su nastupile nakon meča i nakon dočeka u Sarajevu. Nisam imao tremu kada sam putovao, nego kada sam se vraćao u Sarajevo, kada sam čuo kakav mi je doček spremljen", kaže Pramenković i dodaje:

"Finalna i polufinalna borba ostale su mi u sjećanju. Naravno finalna jer sam se borio za naslov, a u polufinalnoj sam imao jedno posebno iskustvo, s obzirom na to da sam prema savjetima svog tima, prve dvije runde radio dosta slabije. Prve dvije runde sam gubio zbog toga, ali sam u trećoj prebacio s bodovima protivnika i pobijedio sam i to je bilo posebno iskustvo. U finalu sam išao jako od početka", ističe Pramenković.

Kick box u Bosni i Hercegovini, kao i svi drugi sportovi u ovoj državi nema adekvatnu podršku, ali je i ipak izuzetno zastupljen i voljen.

"Kick box u Sarajevu je dosta zastupljen i omladina dosta prati i voli taj sport. Međutim rijetko ko se odluči da ode u profesionalce. Kad je riječ o podršci države - nema je. Potrebno je dosta sredstava za ishranu, za treninge, za opremu, ali i pored toga omladina dosta prati i voli ovaj sport", kaže Pramenković.

Trening i pripreme za svaki vrhunski sport iziskuju mnogo odricanja, ali u kick boxu nema odmora.

"Pa s obzirom na to da sam ja tek dvije godine u ovom sportu i da sam relativno mlad, ja sam u pripremama za Svjetsko prvenstvo radio tri do četiri treninga na dan. Bukvalno mi je čitav dan bio trening. Svaki mi je dan bio takav do Svjetskog prvenstva i to je rezultiralo titulom. Što se tiče godišnjeg plana, moji treninzi su svaki dan. Nekada jednom, nekada dva puta. Imao meč ili ne, ja svaki dan treniram. Jačam sebe i održavam svoju kondiciju, formu, tehniku. Svaki dan pokušavam naučiti nešto novo", ističe Pramenković.

Mladi prvak svijeta još uvijek pohađa srednju školu, a u gimnaziji se zaljubio u glumu.

"S obzirom na to da sam već drugu godinu zaredom dobio nagradu od ministarstva kao perspektivni sportista, dosta mi profesori izlaze u susret. Teško se organizovati, posebno u periodu kada je bilo Svjetsko prvenstvo, stvarno je bilo teško i učiti i trenirati. Čak i kada se ima vremena, teško je učiti zbog velikog umora. Dosta mi izlaze ususret. Ja sam na scenskom smjeru, za glumu i režiju. Mnogo me privlači to i kamera i režija. Izlaze mi u susret zaista. Imam dosta obaveza koje sam sebi stvaram. Gluma, izlaženje na pozornicu, binu. Snalazim se nekako", kaže Pramenković i dodaje:

"Imam u planu da nastavim sa glumom. Mislim da je u glumi jako važno da čovjek vjeruje u sebe. Da vjeruje u ono što on govori. Ako ne vjeruješ u ono što govoriš, neće ti vjerovati ni publika. Moraš sam sebe uvjeriti u svoju ulogu, uživjeti se i to je to. Dovoljno je to i ne smijete imati treme. Uspio sam to izlascima na binu i tako što sam igrao u dosta predstava. Moja omiljena predstava je Građanin plemić od Shakespeara", ističe Pramenković.

Pramenković se priprema za izazove u seniorskoj konkurenciji i ističe kako je spreman za svakog protivnika.

"Trenutno teku pripreme i treninzi za narednu godinu. Ne znam da li će biti nekih većih takmičenja, jer ne planiram izlaziti na takmičenja na kojima sam već bio. Na ova manja takmičenja. Već sam dobio jednu ponudu za Hamburg i vidjet ćemo da li će se to realizovati. Ja sam spreman za bilo koji meč, bilo kojeg protivnika, bilo kada", kaže Pramenković i dodaje:

"Slobodno mogu reći da na prostoru Bosne i Hercegovine, Balkana, pa i šire nemam konkurencije u svojoj kategoriji u juniorskoj konkurenciji. Što se tiče seniora, mogu reći da su oni u prednosti samo s iskustvom. Sa spremnošću i treningom mogu reći da nisu, jer sam ja dao maksimum od sebe. Potrebno je dosta žrtve i odricanja da bih uspio. Tako je u svakoj profesiji. Oni su u prednosti samo zbog iskustva", ističe Pramenković.

Sebe ne vidi u UFC-u i smatra da je to nehuman sport. Protivnike pokušava zaštititi i u kick boxu.

"Ja smatram MMA i UFC dosta nehumanim sportom. Ja sam se trudio i u kick boxu imam granicu dokle da idem s borbom. Zašto ići dalje kada se protivnik nokautira i praviti veće posljedice. Zašto ići dalje kada si i na taj način pobjednik i na taj način si izvukao pobjedu i na taj način si ti taj koji je jači. Pokušavam da pobijedim bez nekih većih posljedica po protivnika. Kada god mogu da pobijedim bez nokauta ja ću to uraditi. Nekima se to ne sviđa, ali ja sebi ne mogu sebi dopustiti, jer ne smatram to humanim", kaže Pramenković.

Bosna i Hercegovina će između ostalog i zahvaljujući rezultatima Pramenkovića, 2019. godine organizirati Svjetsko prvenstvo za seniore u kick boxu.

"Jednim dijelom je moja zasluga to Svjetsko prvenstvo. Velika je čast ugostiti jedno takvo prvenstvo. Riječ je o seniorskom Svjetskom prvenstvu koje će se održati 2019. godine. To je WAKO organizacija, najjača organizacija u kick boxu. Posjetit će ga mnogo svjetskih boraca, takmičara, trenera. To su neki od najboljih trenera i takmičara u ovom sportu. Doći će i veliki broj gledatelja i dosta je to veliki pomak i za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu", ističe Pramenković.

Najveća podršku ima od oca, koji mu je ujedno i glavni trener.

"Želim se samo zahvaliti svom timu, na čelu s mojim ocem, koji mi je glavni trener. On me uvijek podržavao i finansijski i na bilo koji drugi način", kaže Pramenković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije