Filmska priča: Kako je Anthony Joshua postao novi kralj boksa

Radiosarajevo.ba
Filmska priča: Kako je Anthony Joshua postao novi kralj boksa
EPA / Anthony Joshua
Britanski boksač Anthony Joshua zvani AJ osvojio je naslov svjetskog prvaka u teškoj kategoriji nakon što je u Londonu, pred 90.000 gledatelja na stadionu Wembley, pobijedio Ukrajinca Vladimira Klička.

Porijeklom Nigerijac, AJ je rođen u Watfordu 15. oktobra 1989. Rano djetinjstvo proveo je u Nigeriji, a sa sedam godina se vratio u Velikoj Britaniji. U školi su ga zvali Femi - skraćeno od njegovog srednjeg imena Oluwafemi. Bio je izvrstan u fudbalu i atletici, a držao je i školski rekord na 100 metara.

Boksom se počeo baviti sa 18 godina, na nagovor svog rođaka, a prije toga radio je na gradilištima kao radnik na postavljaju cigli.

Karijeru je počeo u klubu Finchley ABC u sjevernom Londonu.Počeci nisu bili lagani pogotovo jer je 2009. dobio kaznu uslovnog zatvora zbog, kako je kazao, ulične tuče i drugih "ludih stvari". Nosio je i elektronsku narukvicu za nadzor.

Prve pobjede i osvajanja kupa pale su dvije godine nakon početka treninga, a 2010. odbio je 50 hiljada funti nagrade na jednom takmičenju kako bi postao profesionalni bokser. "To je bila lagana odluka. Nisam postao bokser da zarađujem, već da osvajam medalje", kazao je tada AJ.

Ipak, već u martu 2011, uhapšen je zbog brze vožnje, a policija je pronašla skrivenu marihuanu u njegovoj sportskoj torbi. Suspendovan je iz bokserskog tima i dobio je novih 12 mjeseci uslovne kazne.

No, brzo se doveo u red pa je već 2012. godine osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u svom glavnom gradu, Londonu!

Često govori kako ne pripada niti jednoj vjeri, ali ga religija zanima. U januaru ove godine, postavio je fotografiju kako klanja u džamiji u Dubaiju, što se nije svidjelo mnogima koji su ga pratili na društvenim mrežama... Međutim, to AJ-a ne dotiče, nastavlja furati "svoj fazon", pa je i ponosni vlasnik ordena Most Excellent Order of the British Empire, koji mu je dodijelila kraljevska obitelj. Otkriva i da obožava igrati šah i čitati knjige jer smatra da mu to pomaže u taktici i strategiji u boksu.

Sinoć, odmah nakon meča, okrenuo se prema svom novom protivniku. Iz ringa se obratio Tysonu Furyju, također Britancu koji je prije dvije godine savladao Klička. Bio je to odgovor na Furyjevu prozivku koji je Joshuu pozvao na "najveći britanski meč u historiji".

"Tyson Fury, da li si spreman? Jesi li ovako nešto htio vidjeti? Volim se boriti i Tyson, želim ovim ljudima pružiti još jednu boksersku večer kao ovu", rekao je Joshua i tako nagovijestio još jedan bokserski spektakl.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije