Federer u epskom finalu ušao u istoriju

Radiosarajevo.ba
Federer u epskom finalu ušao u istoriju

Šesti Wimbledon, petnaesti Grand Slam turnir, dvadeseto finale Grand Slam turnira, sve je to upisao u svoju biografiju Roger Federer uspjehom u finalu protiv Andyja Roddicka.

Ako je netko u tenisu imao "protivnikovu mjeru" onda je to bio Roger Federer s Andyjem Roddickom. Osamnaest pobjeda u 20 međusobnih susreta. Kada su ga na konferenciji novinari pitali koga bi volio za protivnika, Federer je bio iskren:

"Pobijedio sam ga u posljednjih osam od devet susreta i vi me pitate protiv koga bih volio igrati?"

A onda je počelo finale ovogodišnjeg Wimbledona. Roddick je izgledao spremnije, "gladnije", pametnije. Federer je izbacivao lagane udarce van terena, a Amerikanac je bio miran i pratio zacrtanu taktiku.

Sve je imao Roddick, 7:5 iz prvog seta i velikih 6-2 u tie-breaku drugog seta. Činilo se da je Švicarac na koljenima. Roddicku je trebao jedan poen da ode na 2-0 u setovima. Kod 6-5 je dobro odservirao, izašao na mrežu i imao poluvisoki, ne tako težak bekend volej. U nevjerici je gledao kako taj volej odlazi van.

I tada, kada su mnogi mislili da će se Roddick "raspasti", nije to učinio. U trećem setu je vukao koliko je mogao, ali Roger je pokazao kako se to radi na 6-5 u odlučujućoj igri. Kod 2-1 u setovima dogodila se jedina pravedna stvar - Roddick je uzeo četvrti i odveo fantastično finale u peti set.

Roddick je već igrao dugi peti set, dobio je u Australiji 2003., El Aynaouija 21-19. A Federer je izgledao nesigurno, govor tijela je otkrivao nervozu i kod 8:8 se Andyju ukazala prilika. Odlična dva winnera, par Federerovih pogrešaka i američki teniser je imao 15-40.

Međutim, Federer se izvukao s odlična četiri prva servisa. I onda - bonaca. Trinaest gemova su držali svoje servise, a Roddick je izgledao spremnije, svježije. Već je i Peteu Samprasu na tribinama bilo dosta, kada je Roddick popustio. Kod 15:14 nije radio servis kao dotad u petom setu, Federer se skoncentrirao i nije griješio poput početnika i urlik oduševljenja i olakšanja se pronio All England Clubom.

Federer je dobio meč u kojem, u prva četiri seta, nije oduzeo Roddickov servis. Amerikanac je bio tako blizu, a opet tako daleko. Idući petak treba predstavljati SAD u Poreču protiv Hrvatske. Hrvatski stožer sa zadovoljstvom će reći - ovo je bio najbolji rasplet Wimbledona.

Osvojenim, šestim Wimbledonom, Federer je prestigao Samprasa po broju osvojenih Grand Slam turnira (Roger 15, Pete 14), a maknuo je i Rafaela Nadala s broja 1 ATP tabele. Obojice su se Federer i Roddick sjetili u izjavama.

"Oprosti Pete, zaista sam sve pokušao", rekao je Roddick u šali, a Federer je izražio žaljenje za Nadalom:
"I povrede su sastavni dio tenisa. Žao mi je što nije bilo Rafaela ovdje."

sportal.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije