Federer na Wimbledonu može prestići Nadala

Radiosarajevo.ba
Federer na Wimbledonu može prestići Nadala

Poziciju broj 1 ATP tabele Švicarac Roger Federer može vratiti u posjed pobijedi li na Roland Garrosu i potom u Wimbledonu, izračunali su u španskoj novinarskoj agenciji EFE.

Rano ispadanje Rafaela Nadala, u osmini finala Roland Garrosa, otvorila je mogućnost Švicarcu za povratak na čelo tabele, jer Španac je porazom od Robina Soderlinga izgubio gotovo 2000 bodova koje je branio iz prošle sezone. Nakon ovog poraza prvi će se tenisač svijeta tako sa 14.960 bodova spustiti na 13.140.

Federer je trenutačno na dalekih 10.470 bodova. Odbrani li u Parizu lanjski finale, sačuvat će 1200 bodova, Pobijedi li, uzet će dodatnih 800 bodova, te doći na 11.270 bodova.

Nadal onda pred sobom ima tešku zadaću odbraniti 480 bodova iz Queensa i 2000 iz Wimbledona. Na oba je londonska travnata turnira prošle godine slavio.

Pobijedi li na oba predstojeća Grand Slam turnira, a Španac još pogubi ponešto bodova u Londonu, Švicarac će biti vrlo blizu povratka na čelo tabele.

Osim što bi postao ponovno službeno najbolji tenisač na svijetu, Federer bi s ovoljetna dva Grand Slama ušao u istoriju kao rekorder po broju osvojenih najvrednijih turnira. Trenutačno je na 13. Pete Sampras na kontu ima jedan više.

Soderling se nada Borgovu pozivu

Prije samo četiri sedmice u Rimu Nadal je Soderlingu prepustio samo jedan gem. Završilo je 6:1, 6:0. Na pariškoj zemlji druga priča. Šveđanin je u četvrtom kolu slavio sa 6:2, 6:7, 6:4, 7:6 i napravio najveće iznenađenje Roland Garrosa te spriječio Rafaela Nadala u pohodu na peti naslov u Parizu. Španac tako nije uspio oboriti rekord Šveđanina Bjorna Borga i biti prvi tenisač koji je osvojio pet uzastopnih Roland Garrosa.

"Očekujem u najmanju ruku od Bjorna poruku jer sam mu omogućio da i dalje dijeli rekord. Možda me nazove. To bi bilo odlično", započeo je Soderling nakon velike pobjede.

"Ponosan sam na sebe. Ovo je najveća pobjeda moje karijere. Još uvijek ne mogu vjerovati. Ali ipak mislim da ne mogu do kraja u Parizu, ipak je još to dalek put.", zaključio je Šveđanin.

U četvrtfinalu će igrati protiv desetog nositelja Rusa Nikolaya Davidenka.

sportal.vecernji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije