Federer na korak do ostvarenja sna

Radiosarajevo.ba
Federer na korak do ostvarenja sna

Nakon što je u osmini finala priredio najveće iznenađenje turnira izbacivši prvog igrača svijeta Rafaela Nadala, Soderling nije posustao. U četvrtfinalu je eliminirao Rusa Nikolaja Davidenka, a u polufinalu nakon pet setova bio je bolji od Čileanca Fernanda Gonzaleza sa 6:3, 7:5, 5:7, 4:6, 6:4.

Soderling je odlično krenuo, poveo je sa 2:0 u setovima, ali onda je Gonzalez napravio preokret, došao je do 2:2 u setovima i u petom je imao vodstvo 4:1. Šveđanin se ipak nije predao, te je s dva breaka došao do pobjede.

"Tako je lijepo biti u finalu grand slama, najvećeg turnira na svijetu, ali i na zemlji. Da ste me prije dvije godine pitali u finalu kojeg grand slam turnira bih želio igrati, rekao bih vam u Roland Garrosu. Oduvijek sam znao da mogu igrati dobro kad igram svoj najbolji tenis i da mogu pobijediti bilo koga. U Parizu sam odigrao nekoliko odličnih mečeva u nizu. Finale će biti najteži ispit i moram se dobro odmoriti za nedjeljni susret", rekao je 24-godišnji Soderling, kojemu je ovo prvo grand slam finale.

Soderling je ujedno prvi Šveđanin u finalu jednog turnira na zemljanim terenima nakon devet godina, odnosno nakon Magnusa Gustafssona koji je to ostvario 2000. u Amsterdamu.

Federer je u polufinalu nakon tri i pol sata borbe pobijedio Argentinca Juana Martína Del Potra sa 3:6, 7:6 (2), 2:6, 6:1, 6:4.

"Del Potro je odigrao izvrstan meč i znam da mu je sada teško, ali on je mlad i pred njim je još puno ovakvih mečeva. Moram priznati da sam danas imao dosta sreće", rekao je Federer.

Švicarac ima omjer 9-0 protiv Soderlinga, a posljednji se put se sreli nedavno u Madridu kada je Federer slavio sa 6:1, 7:5.

"To što imam sjajan omjer protiv Soderlinga ne znači da će mi biti lako u finalu. On je izbacio Nadala i zaslužio je finale", kazao je Federer.

Federer ima 13 grand slam naslova, ali nedostaje mu jedino kruna iz Roland Garrosa. Ako u nedjelju pobijedi, izjednačit će se s Peteom Samprasom po broju osvojenih grand slam turnira.

Teniseri, polufinale:

Robin Soderling (Šve/23) - Fernando Gonzalez (Čile/12) 6:3, 7:5, 5:7, 4:6, 6:4
Roger Federer (Švi/2) - Juan Martín Del Potro (ARG/5) 3:6, 7:6 (2), 2:6, 6:1, 6:4

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije