Federer i Nadal najavili osvajanje US Opena

Radiosarajevo.ba
Federer i Nadal najavili osvajanje US Opena

Svjetska teniska elita na US Openu od ponedjeljka igrat će za vrtoglavih 1,600,000 dolara.

Dugotrajna borba sa povredama oba koljena nije smanjila ambicije Rafaela Nadala na US Openu, a u New York, kako kaže, stigao je po naslov.

"Nisam nimalo uplašen. Iako sam dva mjeseca bio van terena, ovaj sam mjesec došao do četvrtfinala u Montrealu i polufinala u Cincinnatiju. Znam da bi i na US Openu četvrtfinale ili polufinale bio vrlo dobar rezultat, ali ja sam došao osvojiti turnir", rekao je za El Pais 23-godišnji osvajač šest Grand Slam turnira.

"Kad jednog dana odem u penziju, niko se neće sjećati jesam li igrao u četvrtfinalu ili polufinalu", još je jednom jasno potvrdio svoje namjere španski teniser.

Jedini Grand Slam turnir koji nedostaje u Nadalovoj riznici je upravo US Open, stoga je razumljiva njegova velika želja. Ukoliko mu se ostvari, postat će tek sedmi teniser u istoriji koji je uspio osvojiti naslove na sva četiri najveća svjetska turnira. Dosad je to za rukom pošlo Donu Budgeu, Fredu Perryju, Royu Emersonu, Rodu Laveru, Andreu Agassiju i Rogeru Federeru.

Upravo je ovaj zadnji najavio odbranu titule američkog Grand slama. Švicarac je naime prošle godine u finalu bio bolji od Andyja Murrayja.

Istorija US Opena seže u 1881. godinu kada su se u Velikoj jabuci počelo održavati američko nacionalno prvenstvo za tenisere, a od 1987. službeno dobiva titulu Grand Slama. Dužu tradiciju ima samo engleski Wimbledon koji je četiri godine stariji. Od 1978. umjesto na travi US Open igra se na tvrdoj podlozi u Flushing Meadows-Corona Parku.

Koliko je američki Grand slam značajan teniserima govori i činjenica kako su se upravo u New Yorku opraštala dvojica velikana. 2002. to je učinio Pete Sampras koji ga je i osvojio, a 2006. u trećem kolu Andre Agassi odigrao je svoj posljednji meč.

Federer je i dalje nedodirljiv na prvome mjestu i uoči pokušaja odbrane naslova na US Openu, posljednjem Grand Slam turniru godine. Prate ga Andy Murray, Rafael Nadal, Novak Đoković i Andy Roddick.

ATP ljestvica:

1. Roger Federer (Švi) 12040 (0)
2. Andy Murray (VB) 9610 (0)
3. Rafael Nadal (Špa) 9025 (0)
4. Novak Đoković (Srb) 7660 (0)
5. Andy Roddick (SAD) 5720 (0)
6. Juan Martin del Potro (Arg) 5325 (0)
7. Jo-Wilfried Tsonga (Fra) 3920 (0)
8. Nikolaj Davidenko (Rus) 3655 (0)
9. Gilles Simon (Fra) 3410 (0)
10. Fernando Verdasco (Špa) 3220 (0)

sportal.hr/sportin.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije