Ekshumacija tijela Naima Suleymanoglua: Japanka tvrdi da joj je otac

AA
Ekshumacija tijela Naima Suleymanoglua: Japanka tvrdi da joj je otac

Tijelo prošle godine preminulog svjetskog i olimpijskog prvaka u dizanju tegova Naima Suleymanoglua odlukom suda će biti ekshumirano radi uzimanja DNK uzorka za utvrđivanje očinstva, s obzirom na to da se pojavila Japanka Sekai Mori koja tvrdi da je Suleymanogluova kćerka, javlja Anadolu Agency (AA).

Pripreme za ekshumaciju na mezarju Edirnekapi u Istanbul, gdje je Sulemanoglu ukopan, su završene. Oko mezara Suleymanoglua postavljen je sigurnosni obruč. Očekuje se dolazak suca, nakon čega će Suleymanogluov mezar biti otvoren.

Hulya Aksakal, jedna od advokatica 27-godišnje Sekai Mori, koja tvrdi da je Suleymanogluova kćerka, istakla je kako je pokrenut proces za utvrđivanje očinstva i da je ekshumacija u tim slučajevima normalan proces.

Aksakal nije odgovorila na pitanje novinara zašto je Mori čekala do 27 godina i smrt Suleymanoglua da pokrene ovaj proces, poručivši kako će se medijima obratiti nakon što proces bude završen.

Advokat Aziz Demir, koji zastupa porodicu Suleymanoglua, njegove kćerke Esin i Sezin, izrazio je žaljenje zbog svega s čim se danas suočava porodica Suleymanoglua.

"Djevojka iz Japana od 27 godina pojavljuje se i tvrdi 'ja sam kćerka Naima Suleymanoglua'. Kao advkokat koji zastupa njegove kćerke, ovaj potez smatramo napadom na ličnost Naima Suleymanoglua. Punih 27 godina nije urađeno ništa, a danas, da bi se izvukao dio njegovog nasljedstva, mezar Naima Suleymanoglua će biti otvoren. Njegove kćerka Esin i Sezin su tužne zbog te činjenice", kazao je advokat Demir.

Višestruki turski, evropski, svjetski i olimpijski šampion u dizanju tegova Naim Suleymanoğlu preminuo je 18. novembra 2017. godine u Istanulu u 50. godini. Suleymanoglu je preminuo nedugo nakon što mu je transplantirana jetra.

Svjetskim prvakom je postao sedam puta, europskim prvakom šest puta, a različite svjetske rekorde je postavljao nevjerojatnih 46 puta. Jedan od rijetkih dizača utega u historiji (jedan od ukupno četiri) koji je na službenom natjecanju uspio podići težinu tri puta veću od vlastite.

Zbog svoje tjelesne građe (visok samo 147 cm, a natjecao se u pero kategoriji) dobio je nadimak 'džepni Herkul'. Suleymanoglu je osvojio zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Seulu 1998, Barceloni 1992. te Atlanti 1996. Proglašen je najuspješnijim turskim sportistom svih svremena i jednim od najuspješnijih dizača tegova u tom sportu u svijetu. Sportski autoriteti proglasili su ga sportistom stoljeća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije