Ekskluzivno: Dževad Poturak uoči meča

Radiosarajevo.ba
Ekskluzivno: Dževad Poturak uoči meča


RadioSarajevo: Pripreme za Collizion Fight Night su u finišu, šta očekujete od ovog meča?

Poturak: Svakako da svaki meč nosi posebnu dozu adrenalina, pa tako i ovaj. Uvijek se u ring ulazi sa željom za pobjedom, bez obzira ko je protivnik. Mislim da sam se jako dobro spremio i da mogu pružiti maksimum i na kraju slaviti.

RadioSarajevo: Borilački sportovi nisu baš česti u Sarajevu. Otkud baš želja da se borite u BiH?
Poturak: Nakon više od pet godina ponovo ću se boriti u mome gradu. Iako sam imao mečeve širom Evrope i svijeta, nastup pred našom publikom je poseban izazov. Svjestan sam bio da će meč na ovako visokom nivou iz više razloga nije lako organizirati u BiH, ali to je želja koja je bila jača od mene. Sada trebam podršku publike, a ja ću dati sve od sebe da im priredim dobru borbu i podarim pobjedu.

RadioSarajevo: Kako se pripremate za Vonderčeka i koliko znate o njemu i njegovim treninzima i borbama?
Poturak: Ovo je specifičan sport u kojem za svakog protivnika morate biti maksimalno spremni. Tako je i ovog puta, a vezano za Vondračeka nema posebnih tajni. On je borac sa visokim rejtingom, čovjek koji je nastupao u Japanu, Americi, Novom Zelandu... Znam da je trenirao sa specijalnim timom za ovaj meč, ali znam i da ga ne čeka maženje u Sarajevu... (smijeh)

RadioSarajevo: Šta je njegovo najjače oruzije?
Poturak: On je veoma snažan borac, dobar udarač, ali i veoma dobro tehnički potkovan. Ne može se ići ni na njegovo neiskustvo, jer iza sebe ima mnogo velikih borbi. Recept je jednostavan za izgovoriti: Od njega se mora biti bolji u svakom segmentu, jer vreba na svakom koraku.

RadioSarajevo: Usuđujete li se prognozirati ishod ovog meča?
Poturak: Sve što radim ide ka jednom ishodu. Ja želim pobjedu, isto kao i on. Lako sigurno neće biti, jer on ne dolazi trošiti svoj ugled, ali pobijedit ću ga. Pokušat ću što brže to učiniti, biti ofanzivan cijelo vrijeme, ne dati mu da diše i na kraju slaviti s navijačima u Zetri.

RadioSarajevo: Atrakcije koje izvodite tokom borbi i sitne provokacije protivnika vaš su znak raspoznavanja. Smišljate li ih ranije ili se dešavaju spontano u toku borbe?
Poturak: Nije to ništa planirano. To je nešto što samo od sebe dođe. Ako me protivnik grli cijelo vrijeme meča, ne mislim da je loše poljubiti ga ili uraditi nešto slično. Uostalom, to voli publika.

RadioSarajevo: Negdje sam pročitao da se borite stilom Muay Thai. Koliko uopste ima stilova u K1 i u cemu je razlika Muay Thaija u odnosu na ostale?
Poturak: K-1 je jedan od najtežih sportova današnjice. Kombinacija je više borilačkih sportova i gotovo da je sve dozvoljeno. Naravno, radi se o sportu, u kojem postoje pravila, a ne o uličnoj tuči. Rekao bih stroga pravila, ali nekada bi se K-1 mogao nazvati pravim rudarskim poslom. Svi mi borci u K-1 imamo neku bazu, sport iz kojeg dolazimo, ali to vremenom gubi na značaju, jer treniramo više borilačkih sportova kako bi bili što bolji u K-1.

RadioSarajevo: Jeste li ikada razmišljali da se priključite UFC-u i šta konkretno mislite o ovom takmičenju?
Poturak: Poštujem sve sportove, ali bih K-1 ipak stavio prije UFC takmičenja.

Vezano: Dževad Poturak u prvom K1 spektaklu u BiH

razgovarao Samir Cacan, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije