Educirati atletičare i osigurati im infrastrukturu

Anadolija
Educirati atletičare i osigurati im infrastrukturu
Predsjednik Međunarodne asocijacije atletskih federacija (IAAF) lord Sebastian Coe, predsjednik Evropske atletike Svein Arne Hansen i koordinator za odnose s federacijama članicama u IAAF-a Jee Isram stigli su danas u posjetu Sarajevu.

Delegacija predvođena Coeom susrela se sa predstavnicima Atletskog saveza BiH na atletskoj stazi Atletskog kluba Sarajevo. Coe je ohrabrio mlade sarajevske atletičare da budu najbolji u svojoj klasi, te da vole atletiku.

Podsjećajući kako Asocijacija kojom rukovodi jednako podržava velika, srednje i male atletske federacije, Coe ističe da se jačanju takvih saveza mora posvetiti velika pažnja.

"Moramo osigurati da imamo mlade ljudi koji vole atletiku, da imamo pravu infrastrukturu koju će te atlete koristiti i dobre trenere, kao i podršku vlade. Te četiri stvari moramo osigurati i zato sam sretan što sam ovdje da vidim nove kapacitete, nove mlade atlete i dobre trenere", rekao je Coe.

Dodao je kako prati stanje bh. atletike s posebnim fokusom na Amela Tuku kojem predviđa, kako je rekao, blistavu budućnost.

"U BiH imate veoma dobre atletičare. Amel Tuka je fantastičan, gledao sam njegov napredak proteklih godina i sva njegova takmičenja u posljednje dvije, tri godine. Mislim da ima veoma, veoma blistavu budućnost", rekao je Coe.

Na pitanje koliko je teško u današnjem vremenu boriti bitku protiv dopinga, Coe je istakao kako je ta pošast globalni problem.

"Doping nije samo izazov u atletici, i nije samo u jednoj zemlji, već je to globalni problem, moramo se s tim suočiti kao međunarodna federacija. Mislim da će promjene koje planiramo i organizacija ubrzati taj proces koji će napraviti razliku. Također, mislim da trebamo educirati mlade ljude i trenere, da im objasnimo da je itekako moguće postati veoma dobar međunarodni atletičar, trenirati i natjecati se čisto", poručio je Coe.

U nastavku dana Coe će s delegacijom obići i Olimpijski stadion Koševo, a bit će mu upriličen prijem u Olimpijskom komitetu BiH.

Coe je bivši britanski atletičar, srednjeprugaš koji je tokom svoje blistave karijere postavio 11 puta svjetske rekorde na 800 i 1.500 metara. U historiju atletike upisan je kao treći atletičar svih vremena u utrci na 800 metara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije