Edin Džeko i Larisa Cerić najbolji u 2009. godini

Radiosarajevo.ba
Edin Džeko i Larisa Cerić najbolji u 2009. godini

Nogometaš Edin Džeko i džudistkinja Larisa Cerić najbolji su sportisti Bosne i Hercegovine za 2009. u izboru "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH.

Džeko je bio jedan od najzaslužnijih što se nogometna reprezentacija BiH plasirala u baraž za SP u Južnoafričkoj Republici, a bio je i drugi strijelac evropskih kvalifikacija.

Osvajač titule prvaka Njemačke s Wolfsburgom zbog obaveza u klubu nije mogao da dođe u Sarajevo da primi nagradu, ali se obratio putem videoporuke.

"Žao mi je što nisam bio u mogućnosti da prisustvujem ovoj prestižnoj manifestaciji. Ponosan sam što mi je pripala velika čast da dobijem ovo laskavo priznanje. Uz sva ovogodišnja ostvarenja i nagrade koje sam dobio, nagrada za najboljeg sportistu mi je sigurno najdraža, možda i u cijeloj karijeri", rekao je Džeko.

Najbolja bh. sportistkinja Larisa Cerić osvojila je zlatnu medalju na Svjetskom juniorskom prvestvu u džudu u Parizu, a vlasnica je i zlatnih odličja s balkanskih prvenstava u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji.

U konkurenciji najboljih sportista, drugo mjesto pripalo je nogometašu Zvjezdanu Misimoviću, a treće atletičaru Hamzi Aliću.

Drugo mjesto kod sportistkinja pripalo je karatašici Arneli Odžaković, a trećeplasirana je odbojkašica Sandra Mitrović.

Za najbolju ekipu BiH u 2009. proglašena je nogometna reprezentacija BiH, dok je najbolji trener Miroslav Blažević.

Irma Balijagić-Adler, najbolja bh. bokserka, dobila je priznanje za razvoj sporta-sportska ličnost godine. Nagrada za razvoj sporta-sportski gest godine otišla je u ruke Danijela Šarića, rukometaša Barcelone, dok je posebna nagrada za razvoj sporta posthumno dodijeljena Milošu Mrdiću, nekadašnjem džudo reprezentativcu BiH koji je prerano izgubio život.

Najperspektivniji sportist je nogometaš Nemanja Bilbija, a najperspektivnija sportiskinja stonoteniserka Emina Hadžiahmetović.

Nagrade za životno djelo dobili su Ivica Bačić (posthumno), Radoslav Savić, Josip Katalinski i Muhamed Latifagić.

Sabahudin Delalić, kapiten reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci, proglašen je za najuspješnijeg u sportu za invalide, a nagrada za najbolju ekipu u sportu za invalide dodijeljena je reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci.

Nagradu za fair-play dobili su navijači BiH i navijačke grupe koji su u 2009. godini svojim navijanjem i ponašanjem na tribinama podržali fair-play na sportskim terenima u BiH i inozemstvu.

Svečano proglašenje najboljih sportista održano je u hotelu „Holiday Inn“.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije