Dva olimpijska pobjednika: Na današnji dan su Krajišnici zavladali ringom

Radiosarajevo.ba
Dva olimpijska pobjednika: Na današnji dan su Krajišnici zavladali ringom
Foto: Lična arhiva / Slobodan Kačar nakon osvajanja zlata

Na današnji dan, prije tačno 40 godina (2. avgusta 1980. godine), jedan od najboljih i najuspešnijih jugoslovenskih boksera svih vremena, Slobodan Kačar, postao je olimpijski šampion u poluteškoj kategoriji.

Tog 2. avgusta Jugoslaviju je obradovao tihi, nenametljivi i uporni bokser iz predgrađa Novog Sada, rođen 15. septembra 1957. u Perućici pored Jezera (tadašnja općina Jajce). Velikog šampiona sjetila se Politika.

Na Igrama u Moskvi Slobodan Kačar je imao težak put do zlata. Najprije je na startu savladao prvaka Afrike Michaela Nasoroa iz Tanzanije, a onda, u "finalu prije finala" i Gruzijca, tadašnjeg prvaka Europe, Davida Kvačadzea (SSSR).

U polufinalu ga je čekalo novo iskušenje protiv Herberta Baucha (DDR), koga je savladao tehničkim nokautom u drugoj rundi. A onda je u finalu savladao Poljaka Paweła Skrzecza, sjajnim finišem, kada je protivniku sudija dva puta brojao u posljednjem minutu borbe. 

Nakon olimpijskog zlata Slobodan Kačar se otisnuo u profesionalne vode, gdje postao svjetski prvak. A ko ga je naslijedio na olimpijskom tronu u poluteškoj kategoriji? Opet jedan Krajišnik: Banjalučanin Anton Josipović je osvojio zlato na narednim Olimpijskim igrama (1984) u Los Angelesu. Jezero i Banja Luku dijeli svega 70-ak kilometara...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije