Drama u Tokiju se nastavlja: Otkriveno u kojoj bi državi mogla završiti atletičarka

0
Radiosarajevo.ba
Drama u Tokiju se nastavlja: Otkriveno u kojoj bi državi mogla završiti atletičarka
FOTO: Screenshot / Kristina Cimanoskaja

Bjeloruska atletičarka Kristina Cimanoskaja (24), koju su protiv njene volje željeli ukrcati na avion za Bjelorusiju, dobila je zaštitu japanske policije, a u cijeli slučaj uključio se i UNHCR, izvijestio je Međunarodni olimpijski odbor (MOO).

Cimanoskaja se trebala natjecati u disciplini 200 metara u ponedjeljak, ali, u zračnoj luci Haneda zatražila je pomoć japanske policije kako se ne bi morala vratiti u domovinu jer je uputila kritiku svojim trenerima.

Glasnogovornik MOO-a Mark Adams saopćio je u ponedjeljak da je sportašica provela noć u hotelu u luci.

"Bili smo s njom u kontaktu prošle noći i jutros. Ona se osjeća sigurno. Naša osnovna dužnost je da se brinemo o njoj i to činimo. Tijekom noći išla je na policiju s olimpijskim dužnosnikom, a u slučaj je uključen i UNHCR", rekao je Adams.

Na pitanje da komentariše tvrdnje o otmici, rekao je da se Cimanoskaja obratila policiji i da će se policija očitovati o tome.

"Prošlo je 12 sati od događaja, moramo saznati još pojedinosti. Tražili smo od Olimpijskog odbora Bjelorusije cjelovito izvješće, ali, protiv njih je već bilo prijava", rekao je Adams.

Bjeloruska atletičarka navodno planira tražiti azil u Njemačkoj ili Austriji, a Poljska i Češka su joj već ponudili utočište u vidu azila, piše Jutarnji list.

Ispričala je kako su treneri u nedjelju došli u njenu sobu i rekli joj da se spremi za povratak kući, a potom je odvezli na aerodrom.

Prema navodima Bjeloruskog olimpijskog odbora, Cimanoskaja je povučena s OI-ja na savjet doktora zbog njenog "emocionalnog stanja."

Cimanoskaja je u petak trčala u kvalifikacijama na 100 metara, a trebala je trčati i na 200 metara, te štafeti 4x400 metara u četvrtak.

Međutim, uklonjena je iz ekipe, a ona tvrdi da se to dogodilo nakon što je društvenim mrežama govorila o nemaru bjeloruskih trenera.

Na Instagramu se požalila kako mora trčati u štafeti nakon što je za neke članice ekipe utvrđeno da ne ispunjavaju uvjete za nastup na Olimpijskim igrama jer nisu imale dovoljnu količinu doping testova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije