Doping: Usein Bolt ostaje bez zlatne olimpijske medalje iz Pekinga?

Anadolija
Doping: Usein Bolt ostaje bez zlatne olimpijske medalje iz Pekinga?
/ Xinhua
Usein Bolt, najbrži čovjek svih vremena i njegova štafeta Jamajke na 4x100 metara mogli bi ostati bez zlatne medalje osvojene na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine.

Kako navode britanski mediji kod Nesta Cartera, jednog od četiri člana jamajčanske štafete iz Pekinga, u 'A' uzorku pronađena je zabranjena supstanca Methylhexanamine. Ova vijest dolazi nakon što je ponovljeno testiranje 454 uzorka sa igara u Pekingu 2008. godine. 

Carter, koji nije želio davati nikakve komentare, suočiće se sa sankcijama ukoliko i njegov 'B' uzorak bude pozitivan na Methylhexanamine.

On je 2008. trčao prvi u štafeti Jamajke u kojoj su još bili Bolt, Asafa Powell i Michael Frater. Jamajčani su tada osvojili zlatnu medalju sa novim svjetskim rekordom 37.10 sekundi, a iza sebe su ostavili štafete Trinidada i Tobaga te Japana. 

Methylhexanamine je na popisu zabranjenih supstanci Svjetske antidoping agencije (WADA) od 2004. godine. U prethodnim slučajevima kada je pojedinac iz štafete bio dopingovan cijelom timu je oduzimana medalja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije