Dokle više: Svijet boksa oplakuje drugu žrtvu u svega nekoliko dana

J. M.
Dokle više: Svijet boksa oplakuje drugu žrtvu u svega nekoliko dana
Foto: WITTERS / Hugo Alfredo "Dinamita" Santillian

Svijet boksa potresao je drugi smrtni slučaj u svega nekoliko dana. Nakon Rusa Maksima "Ludog Maxa" Dasaševa (28), u srijedu je preminuo Argentinac Hugo Alfredo "Dinamita" Santillian (23). 

Santilian, koji je poražen 15. juna u Hamburgu u krvavoj borbi protiv lokalnog heroja Artema Harutyunyana (28), zapravo nije smio boksovati u kobnom meču.

"Apsolutno je ludilo pustiti čovjeka u ring tako brzo nakon posljednje borbe. Poslije borbe s Artemom, dobio je sigurnosnu suspenziju do 30. jula", rekao je Thomas Pütz, predsjednik Profesionalne bokserske asocijacije Njemačke.

Ipak, argentinski bokser u superlakoj kategoriji ponovo je obukao rukavice 20. jula u San Nicolasu (Argentina). Njegov trener Orlando Farias je znao za suspenziju, ali je porodica bila pokretačka snaga da ga vrati u ring uprkos suspenziji. 

Dvoboj protiv WBC Latino šampiona Eduarda Javijera "El Locoa" Abreua iz Urugvaja završena je neriješeno. Abreu je zadržao titulu, a Santillian se srušio u svom uglu nakon ceremonije proglašenja.

U bolnici su se ljekari borili za Santillianov život. Otkazali su mu bubrezi, pao je u komu, a kada su zatajila i pluća, pomoći više nije bilo. Bokser je preminuo kao žrtva beskrupulozne borbe u surovom svijetu boksa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije