Dobna granica u sportu se pomjerila: Kako?

2
A. L.
Dobna granica u sportu se pomjerila: Kako?
Foto: Instagram/lebron/iamzlatanibrahimovic/cristiano / Dobna granica u sportu se pomjerila

U sportskim krugovima oni takmičari koji imaju više od 30 godina obično se zovu veteranima. To uopće nije pogrešno ako pogledamo samo značenje te riječi - 'neko ko je stekao iskustvo u nekom poslu'. Ali, 'veteran' također označava i nekoga ko je 'star' ili 'istrošen', pa se često ta riječ upotrebljava već na prvu, ako čujemo da neko ima 30 i kusur godina.

Također, još jedna od riječi koja se upotrebljava u ovom kontekstu je 'vremešan'. To u prevodu znači samo jednu stvar - star. A, šta znači riječ 'star'? To je već tema za malo dublju analizu, posebno u 21. stoljeću i 2022. godini.

To da je neki sportista star poslije 30 godina moglo se smatrati u nekim ranijim vremenima, ali danas definitivno ne. Dobna granica u svijetu sporta se pomjerila, pa riječi poput veteran ili vremešan bismo možda trebali koristiti za one koji imaju 35 i više godina. Pomjerilo se barem za pet godina, a brojni su primjeri koji dokazuju da je to i za koju godinu više.

Ramo Isak nakon posjeta: 'Miloradu Dodiku sam poručio da je Banja Luka i moj grad'

Ramo Isak nakon posjeta: 'Miloradu Dodiku sam poručio da je Banja Luka i moj grad'

Višak godina je na terenu teško sakriti

Fudbal, košarka, tenis, Formula 1, MMA, rukomet, NFL su manje - više za većinu svjetske populacije najpopularniji sportovi.

Ako pogledamo Ballon d'Or listu za 2021. godinu, primijetit ćemo da prvih šest pozicija zauzimaju fudbaleri koji su 2021. godine ili napunili 30 ili imali 'debelo' preko te dobne granice.

Lionel Messi (34)

Robert Lewandowski (33)

Jorginho (30)

Karim Benzema (34)

N'Golo Kante (30)

Cristiano Ronaldo (36)

Uzmimo u obzir da je fudbal fizički jedan od najzahtjevnijih sportova današnjice jer osim kondicije zahtijeva brzinu. Shvatit ćemo da je problem viška godina na terenu dugom oko 100 metara teško prikriti.

Ostali sportovi

U NBA ligi se nagradom MVP, odnosno najkorisniji košarkaš sezone posljednjih godina baš i ne mogu pohvaliti igrači sa više od 30 godina, ali ako gledamo širu sliku, odnosno one koji danas spadaju među pet ili 10 najboljih na svijetu, onda ćemo vidjeti da i ovdje dominiraju oni sa nešto više iskustva.

LeBron James, koji je na svojim leđima nosio Los Angeles Lakerse do titule 2020. godine u tom trenutku imao je 35 godina.

Aktuelna statistika po broju poena, skokova, asistencija, ukradenih lopti ili procenta šuta iz igre kaže da svaku kolonu popunjava poneko ime iz kategorije 30+.

Tako je najbolji asistent lige Chris Paul koji ove godine puni 37, najbolji skakač lige Rudy Gobert koji ove godine puni 30, a najbolji trojkaš Steph Curry koji ove godine puni 34.

U svijetu tenisa dobna granica je možda i najviše pomjerena, a najzaslužniji za to su članovi velike trojke - Novak Ðoković, Rafael Nadal i Roger Federer.

Nadal će ove godine napuniti 36 godina, a nedavno je osvojio Australian Open pobijedivši u finalu 10 godina mlađeg Rusa Daniila Medvedeva i to u meču koji je išao na pet setova i trajao oko pet sati.

Novak Ðoković, prvi teniser na ATP listi, puni u 2022. godini 35. Ne treba ni govoriti da je i dalje favorit broj 1 na svim turnirima na kojima igra.

Roger Federer će ove godine napuniti 41. Posljednji Grand Slam je osvojio 2018. godine kada je imao punih 36. U finalu Wimbledona imao je dvije meč lopte 2019. godine protiv Novaka Ðokovica mjesec dana prije 38. rodenđana.

Dotaknut ćemo se i Formule 1. Iako aktuelni prvak Max Verstappen važi za sportistu iz kategorije 'next generation', drugoplasirani i trećeplasirani iz ukupnog poretka prošle sezone Lewis Hamilton i Valtteri Bottas su na kraju prošle sezone imali 36 i 32 godine.

Prije Bottasa, posljednji koji je osvojio titulu a imao je ispod 30 godina bio je Lewis Hamilton 2014. godine (29 godina). Poslije toga, šest godina zaredom titulom najboljih vozača mogli su se hvaliti samo oni s više od 30 godina.

MMA je sport u kojem godine, od nabrojanih sportova, možda i predstavljaju najmanji problem. Posebno ako govorimo o teškoj ili poluteškoj kategoriji.

Ipak, čak i u onim manjim kategorijama, gdje je brzina (koja s godinama nestaje) daleko važnija, dominiraju stariji takmičari.

Trenutno u svim kategorijama najjače MMA organizacije u svijetu - UFC, prvaci imaju više od 30 godina.

Teška kategorija - Francis Ngannou (36 godina)

Poluteška kategorija - Glover Teixeira (42 godine)

Srednja kategorija - Israel Adesanya (32)

Valter kategorija - Kamaru Usmanu (34 godine)

Laka kategorija - Charles Oliveira (32 godine)

Perolaka kategorija - Alexander Volkanovski (33 godine)

Bantam teška kategorija - Aljamain Sterling (32 godine)

Muha kategorija - Deiveson Figueiredo (34 godine)

Osvrnut ćemo se i na najgledaniji američki sport - NFL. Osvajač priznanja za najboljeg igrača sezone u 2020. i 2021. godini jer Aaaron Rodgers, quarterback Green Bay Packersa koji trenutno ima 38 godina (ove godine puni 39).

Tom Brady, čovjek koji je prije godinu dana bio MVP Super Bowla, u tom trenutku imao je 43 godine. Ipak, pozicija quarterbecka je jedna od fizički najmanje zahtjevnih u ovom sportu.

Koji je recept za dugovječnost

Ne postoji tajna formula koja će vam produžiti karijeru pet ili 10 godina, ali postoji više faktora koji utiču na to.

Oni sportisti koji su se od početka karijere pridržavali dobre prehrane, preventive od povreda te sklanjali od svih ostalih nezdravih stvari za jednog sportistu, imaju veće šanse da im karijera traje duže.

"Treniram više nego ikada. Prije nego odem na trening i nakon što se vratim, radim na prevenciji povreda i to je jako važno. Hrana u Italiji je odlična pa morate jesti zdravo. Znam da imam skoro 36 godina i moram se osigurati od povreda. Imali smo odličnog nutrucionistu u Rimu, ali i ovdje u Interu. Trebaju vam takvi ljudi, igramo svaka tri dana i tada vam treba dobar oporavak. Treba vam dobra hrana jer morate dobro jesti, a pomaže mi to i kada sam to shvatio, samo sam nastavio ponavljati", rekao je kapiten bh. reprezentacije i još uvijek jedan od najboljih svjetskih napadača Edin Džeko u nedavnom intervjuu odgovarajući na pitanje o tajnoj formuli njegove dobre forme i u 35. godini.

Ovim povodom za portal Radiosarajevo.ba govorio je fitness stručnjak iz Sarajeva Amar Čizmić.

"Mislim da je za to najviše zaslužan pametniji pristup trenažnom procesu i veće pridavanje važnosti nutricionizmu, oporavku od treninga i prevenciji od povreda, kao i bolji rehabilitacioni sistemi ukoliko do povrede i dođe a one su u profesionalnom sportu slobodno možemo reći neizbježne.

Rijetko koji profesionalni sport na svjetskom nivou se može smatrati zdravim jer se probijaju granice mnogo više nego što je ljudsko tijelo za to predviđeno, ali su s vremenom uznapredovala saznanja o svim segmentima trenažnog procesa kako bi sama karijera sportiste bila duža, ali i kako bi njegove performanse bile na većem nivou.

Važno je napomenuti i da u proteklih nekoliko decenija s mladim sportskim talentima širom svijeta od malih nogu rade timovi ljudi koji ih od starta usmjeravaju i usavršavaju.

Danas je u sportu preveliki opticaj novca da bi se bilo šta prepustilo slučaju", kaže Čizmić za portal Radiosarajevo.ba.

Treba znati kada reći 'zbogom'

Za kraj dodajmo kako dobna granica ipak postoji. Pravi primjer za to su dva legendarna sportaša - Roger Federer i Zlatan Ibrahiović. Obojica će ove godine napuniti 41. godinu.

Zlatana ove sezone na terenu više nema nego što ima. Doživio je tri povrede, a zbog posljednje je van stroja još od januara. Zbog povreda je propustio 13 utakmica. Vjerovatno zbog toga mu Milan za sljedeću sezonu nudi, finansijski daleko slabiji, ugovor.

Kada je riječ o Rogeru Federeru, on je od početka 2020. godine do danas odigrao svega nekoliko sedmica. Van terena je od augusta prošle godine i za sada nema najava kada će se vratiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije