Contador može nastupiti na Tour de Franceu

Radiosarajevo.ba
Contador može nastupiti na Tour de Franceu


Fran Contador, brat i agent najboljeg biciklista današnjice, 28-godišnjeg Španjolca Alberta Contadora (Team Saxo-Bank), izjavio je da očekuje bratov nastup na ovoljetnom Tour de Franceu...

Nastup je definitivno omogućila odgoda pravorijeka u Contadorovu dopinškom slučaju koji i dalje traje, a koju je u utorak odredio Međunarodni sportski sud (CAS) u Lausannei. Contadoru je CAS trebao presuditi prije starta najcjenjenije svjetske utrke, nakon saslušanja prvotno zakazanog između šestog i osmog ovog mjeseca. No, iz CAS-a su saslušanje pomaknuli za početak (1. - 3.) avgusta kako bi svim stranama dali dovoljno vremena za pripremu.

Tom je odgodom Contador jednostavno dobio mogućnost nastupa. Iako se zasad nije definitivno odredio, njegov brat Fran u izjavi za Radio Marcu potvrdio je da će nedavni pobjednik Giro d'Italije vjerojatno nastupiti.

Predsjednik Organizacijskog odbora utrke Christian Prudhomme izjavio je da organizator neće niti može Contadoru braniti nastup. Izvjesno je samo to da će Španjolcu, u slučaju CAS-ove presude protiv njega, biti izbrisani svi rezultati od trenutka pojavljivanja dopinga do početka moguće suspenzije. To znači da bi lanjski naslov, koji bi mu u tom slučaju također bio oduzet, mogao braniti uzalud.

Pozitivan na nedozvoljenu supstancu klenbuterol trostruki pobjednik Tour de Francea pokazao se tokom jedne etape prošlogodišnjeg Toura. Španjolski biciklistički savez oslobodio ga je krivnje prihvativši njegovo opravdanje. Iz Međunarodne antidopinške agencije (WADA) i Međunarodne biciklističke federacije (UCI) promptno su reagirali žalbenim postupkom upućenim CAS-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije