Čestitamo: Tri medalje za BiH na Evropskom prvenstvu u džudu za veterane

0
Radiosarajevo.ba
Čestitamo: Tri medalje za BiH na Evropskom prvenstvu u džudu za veterane
FOTO: Judo savez BiH / Dijana Sadikovska

U Areni hotela Hills u Sarajevu danas, 8. juna je održan treći dan takmičenja na Evropskom prvenstvu u džudu za veterane, čiji je tehnički organizator Džudo savez Bosne i Hercegovine, a radi se o takmičenju koje je u kalendaru Evropske džudo unije (EJU) označeno kao jedan od najbitnijih događaja u ovoj olimpijskoj 2024. godini.

Bosna i Hercegovina je danas osvojila tri medalje i to u ženskoj konkurenciji. Zlatna je bila Dijana Sadikovska koja je pobijedila Stephanie Rossetto iz Francuske te Janu Poletilovu iz Češke Republike i osvojila najsjajnije odličje dok je Sabina Haračić osvojila srebrnu medalju. Sabina je u kategoriji +78 kg prvo pobijedila Zitu Notter iz Njemačke da bi potom ubilježila dva poraza od iste protivnice pa se morala zadovoljiti srebrom.

Za razliku od njih, Alma Mujkić je bila neuspješna budući da je poražena od Jessice Lindner iz Njemačke te Maricele Gradisteanu iz Rumunije, pa se morala zadovoljiti bronzanim odličjem.

Lagumdžija: 'Nemam namjeru valjati se u blatu'

Lagumdžija: 'Nemam namjeru valjati se u blatu'

Nastupe je ubilježilo i devet bosanskohercegovačkih džudista koji nisu uspjeli osvojiti odličje za našu domovinu, a najbliži medalji su bili Alem Perenda i Dragiša Panić. Perenda je u kategoriji do 100 kg poražen u meču za bronzu od Zviada Kapanadzea iz Gruzije. Prethodno je poražen u prvom kolu od Jan-Marten Aelbrechta iz Belgije na zlatni poen da bi u repasažu pobijedio Mađara Csabu Meszarosa također na zlatni bod, no zaustavljen je u borbi za medalju.

S druge strane Panić je u kategoriji preko 100 kg u prvom kolu savladao Gruzijca Iasonija Nemsadzea da bi u polufinalu ubilježio poraz od njegovog zemljaka Davitija Loriashvilija, a u meču za treće mjesto uspješniji je bio Mađar Zoltan Pentek.

Dvije zlatne medalje za BiH na otvaranju Evropskog prvenstva u džudu za veterane

Dvije zlatne medalje za BiH na otvaranju Evropskog prvenstva u džudu za veterane

Ramiz Burdalić je u prvom kolu pobijedio Ediza Aydogdua iz Turske, ali je u četvrtfinalu zaustavljen od Mircee Tarana iz Moldavije. Imao je priliku kroz repasaž doći do borbe za medalju, no bolji je bio Francuz Omar Sy.

Dodajmo da su u prvom kolu svoje nastupe okončali i Admir Kukuruzović, Ibrahim Kasumović, Amar Dugonjić, Dušan Maksić i Benjamin Jović.

Što se tiče zemalja iz regiona Mirjana Martinović je osvojila zlato za Crnu Goru u kategoriji do 63 kg dok je Marko Žgajner donio bronzu u Sloveniju i to u kategoriji do 90 kg. Hrvatska je uspjela osvojiti dvije bronzane medalje i to obje u ženskoj konkurenciji. Tea Madar je bila trećeplasirana u kategoriji do 57 kg baš kao i Danijela Maltar, ali u kategoriji do 70 kg.

Francuska je i danas osvojila najviše medalja, čak 28 od čega osam zlatnih, devet srebrnih i 11 bronzanih, ali su danas briljirali Gruzijci osvojivši deset zlata, pet bronzanih i srebrnu medalju dok također vrijedi istaći i Njemačku koja je osvojila deset medalja od čega šest zlata te po dva srebra i bronze.

Inače, na Evropskom prvenstvu učestvuju veterani i veteranke iz 36 zemalja širom Evrope, a u Arenu hotela Hills ih je stiglo više od 800, od čega ih 31 predstavlja Bosnu i Hercegovinu. Pravo učešća na Evropskom prvenstvu za veterane imaju sve džudoke starije od 30 godina, ali pod uslovom da je od njihovog posljednjeg seniorskog nastupa prošla najmanje jedna godina.

Borbe se u Areni hotela Hills nastavljaju i sutra nakon čega će se održati prvenstvo u katama, a od 12. do 14. juna će biti održan i Kodokan kata seminar.

Sve rezultate današnjeg programa možete pogledati na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije