Casablanca mogući kandidat za domaćina OI 2020.

Radiosarajevo.ba
Casablanca mogući kandidat za domaćina OI 2020.

Marokanski ministar sporta Moncef Belkhayat najavio je kako bi se Casablanca mogla kandidovati za domaćinstvo Olimpijskih igara 2020. godine.

Najveći marokanski grad već se neko vrijeme spominje kao potencijalni prvi afrički domaćin Olimpijskih igara, a Belkhayat je priznao kako ozbiljne pripreme za kandidaturu traju već neko vrijeme. Ipak, još uvijek nije odlučeno hoće li Maroko i Casablanca krenuti u utrku već za 2020. godinu ili neku od sljedećih.

„Uskoro ćemo se natjecati za organizaciju Olimpijskih igara, neovisno hoće li to biti za 2020., 2024. ili 2028. godinu. U svakom slučaju, Casablanca će jednog dana ugostiti Igre“, rekao je Belkhayat.

Casablanca, kao i svi ostali potencijalni kandidati, ima rok do 16. maja uputiti pismo namjere Međunarodnom olimpijskom odboru (IOC), a do 1. septembra se mora i službeno kandidovati ukoliko želi dobiti Igre 2020. godine.

Jedini grad koji je dosad i službeno ponudio kandidaturu je Rim, a među ostalim potencijalnim ponuđačima se spominju i Durban, Tokio, Madrid, Istanbul, Doha i Dubai.

Totalsport/Radiosarajevo.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije