Bosna ima rođenu šampionku Adu Avdagić: 'Sanjam da nastupim na Olimpijadi i donesem medalju za BiH'

2
A. Sokolović
Bosna ima rođenu šampionku Adu Avdagić: 'Sanjam da nastupim na Olimpijadi i donesem medalju za BiH'
Foto: Privatni album / Trener Ibrahim Kolja i Ada Avdagić

Sarajka Ada Avdagić je već zlatnim slovima ispisala sport u Bosni i Hercegovini. A pred njom je svjetla budućnost.

Da je tako uvjerili smo se i prilikom našeg prvog susreta, kada nas je njen trener Ibrahim Kolja, pozvao na razgovor i druženje sa osvajačicom bronzane medalje na posljednjem Europskom seniorskom taekwondo prvenstvu u olimpijskim kategorijama koje se održava u estonskom Tallinu.

Sve se to desilo prošlog vikenda, a već ovog je bila u našem društvu u Sarajevu sa bronzanom medaljom oko vrata, koju je za BiH u Tallinu osvojila i Nadina Mehmedović iz Tešnja.

Lejla Filipović komentarisala ljutite gledatelje: "Nisu shvatili bit showa"

Lejla Filipović komentarisala ljutite gledatelje: "Nisu shvatili bit showa"

Sa bronzom iz Tallina u Sarajevo

Reprezentativka Bosne i Hercegovine i članica Taekwondo kluba Sarajevo. osvojila je bronzanu medalju u kategoriji do 49 kg i ovako ide njena životna i sportska priča koju je otkrila za portal Radiosarajevo.ba.

Bravo, Bosanko: Ada Avdagić na turniru u Sloveniji osvojila nove bodove

Bravo, Bosanko: Ada Avdagić na turniru u Sloveniji osvojila nove bodove

"Taekwondo treniram od 2012., već 12 godina. Mene je prvo otac Ali Avdagić odveo da treniram ovaj sport, jer ga je on trenirao kod mog trenera Ibrahima. To mi je bilo prvo kao zabava, ali mi se svidjelo i došla sam gdje jesam.

Prije toga sam trenirala gimnastiku, balet, nema koji sport nisam počela, ali mi se ništa od toga nije svidjelo - samo taekwondo", kaže Ada Avdagić.

Ada Avdagić
Foto: Privatni album : Ada Avdagić

Ada je crn pojas I dan. Položila je 2019. godine. Sada se priprema za crni pojas II dan.

"Mada joj to nije prioritet", dodaje njen trener Ibrahim Kolja.

Državna prvakinja BiH je bila šest puta. Od 2017. do danas ima dva, tri treninga, a vikendom odmara.

Podrška Olimpijskog komiteta BiH

"Stipendista sam Olimpijskog komiteta BiH. Idem u Petu gimnaziju u Sarajevu, treći sam razred. Moj smjer je Informacione tehnologije, u školi su svi razumni. Drugovi i drugarice iz razreda mi pomažu, po hiljadu puta kao treba, ako nešto zaboravim u vezi nastave", priča nam Ada, koja je od ove godine zvanično seniorka i do sada je napravila sjajne rezultate.

Bila je članica BiH na Europskim igrama, gdje je osvojila deveto mjesto.

Ada Avdagić
Foto: A. S. / Radiosarajevo.ba: Ada Avdagić

"U Bukureštu sam bila u kvalifikacijama i tu sam osvojila prvo mjesto i plasirala se na Europske igre. To mi je bilo predivno iskustvo, nikada nisam doživjela takvo nešto, Sve je bilo sređeno i baš lijepo. U prvom kolu sam pobijedila Hrvaticu Brunu Duvančić, koja je treća na rang listi u svijetu. Drugo kolo sam za bod, dva izgubila od predstavnice Njemačke. Nema veze, iskustvo više", dodaje Ada Avdagić.

U Estoniji je imala tri borbe, a malo je nedostajalo da prođe u finale i borbu za zlatnu medalju.

"Takmičenje u Tallinu mi je omiljeno, jer sam osvojila bronzanu medalju za mene, mog trenera Ibrahima Kolju, moj klub Sarajevo i naravno, moju Bosnu i Hercegovinu. Ovo je najbolji rezultat u historiji ovog sporta za BiH u ženskoj seniorskoj konkurnciji", kaže Ada, koja je i velika navijačica Fudbalskog kluba Sarajevo.

Rođena da bude šampionka i osvaja zlatne medelje

Godina 2021. joj je bila najuspješnija, kada govorimo o rezultatima.

"Na svakom takmičenju na kojem sam bila, uzela sam zlatnu medalju. To su bili jaki turniri i iskustvo više. U zadnjoj godini juniora, imam pravo da se takmičim i kao seniorka. Na ova takmičenja idem da se "uštelim" i adaptiram. To mi je mnogo olakšalo ovu godinu, jer sam snimila sve fazone od iskusnih sportašica", u jednom dahu kaže Ada.

Ada Avdagić
Foto: Privatni album : Ada Avdagić

Trener Ibrahim Kolja je istakao prof. Safeta Kapu, koji je važna karika u Adinoj sportskoj karijeri. s kojom radi na razvoju sportskih performansi i rezultata.

"Ada je super, a uvijek to spominjem ona je kao - vojnik. Ona nikada neće kazati, ja ne mogu, ne želim, neću... Učimo je da svakoga poštuje, a nikoga ne respektuje. Taj psihološki moment je veoma važan. kada treniramo običaj imam kazati - Ada uvijek imaj na umu da tamo negdje u Brazilu ili Americi ima neko ko trenira više nego ti", kaže Ibrahim. 

Naglašava da se u sportski put krenulo od bronzanih medalja, pa smatra da i ova posljednja iz Estonije ima veliku težinu.

"U taekwondu nema slučajnih rezultata. Bude dana kada sve ide od noge, a bude dana kada ne ide ništa. Ako hoćeš da osvojiš bronzanu medalju, moraš ići da osvojiš zlato. Samo nam je nebo - limit i granica", dodao je Kolja.

Do 2020. godine Ada nije imala nikakvu podršku države.

Raduj se, Bosno: Ada Avdagić osvojila bronzanu medalju na Europskom prvenstvu

Raduj se, Bosno: Ada Avdagić osvojila bronzanu medalju na Europskom prvenstvu

"Većinu stvari smo iznijeli ja kao trener, kao klub i njeni roditelji. Oni su dizali kredite, jer je samo kotizacija 150 eura, a da ne govorim hotel, karte, putovanja, hrana... Hoteli koji su u normalnom vremenu 50 eura, pojedinci nabiju cijenu kada je takmičenje da je 150 eura. Od 2020.  godine je Olimpijski savez BiH, na čelu sa akademikom Izetom Radžom i prof. Saidom Fazlagićem, prepoznao njen kvalitet iza koje su stajali rezultati. Zajedno sa Lanom Pudar je bila olimpijska nada, a sada ima punu stependiju i hvala im", priča nam Kolja, koji je podvukao da je nastup u Tallinu finansijski podržao Kantonalni teakwondo Savez.

Najavio je susret sa gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić u ponedjeljak, 10. septembra, te u utorak, 11. septembra je planiran prijem kod ministra Kenana Magode.

Ibrahim Kolja
Foto: A. S. / Radiosarajevo.ba: Ibrahim Kolja

"Mi smo aplicirali na javnom pozivu. Imamo vrlo jasan projekat i nadamo se da će dobiti veće i bolje sponzorstvo. Od Turističke zajednice KS smo dobili sponzorstvo. Aplicirali smo i direktor Haris Fazlagić je dodijelio sponzorstvo - Visit Sarajevo. Za sezonu Adi kao seniorka treba, da bi pratila tu scenu, od faze ishrane do psihologa Petrašina Matijevića.

Lijepe vijesti iz Rumunije: Ada Avdagić osvojila zlatnu medalju i plasirala se na Evropske igre 2023

Lijepe vijesti iz Rumunije: Ada Avdagić osvojila zlatnu medalju i plasirala se na Evropske igre 2023

Tu imamo i podršku Taekwondo saveza BiH i gospodina Samira Šarića", dodao je Ibrahim Kolja, koji je najavio i svečanu promociju knjige - prof. Safet Kapo će predstaviti udžbenik i stručnu knjigu: TAEKWONDO - Izvor životnih vrijednosti. Demonstratori u knjizi su Ada Avdagić i Nedžad Husić, koji su i na naslovnici.

Knjiga TAEKWONDO - Izvor životnih vrijednosti
Foto: Privatni album : Knjiga TAEKWONDO - Izvor životnih vrijednosti

Za kraj nam je Ada otkrila i sportski cilj koji ima...

"To je nastup na Olimpijskim igrama u Parizu. Za to radim sve ove godine. da se kvalifikujem i uzmem medalju. To radim sve ove godine, za moju porodicu, za mog trenera Ibrahima Kolju za moju Bosnu i Hercegovinu", kaže Ada Avdagić u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije