Bosanskohercegovački sport u 2015. godini (2. dio)

Radiosarajevo.ba
Bosanskohercegovački sport u 2015. godini (2. dio)

Nakon što smo već napravili presjek prvog dijela 2015. godine i osvrnuli se na sportske događaje i dostignuća koja su ostvarili sportisti iz Bosne i Hercegovine, sada je vrijeme da isto napravimo i s drugim dijelom godine.

Amel Tuka najbrži u 2015. godini

Mjesec juli rezerviran za nastupe naših klubova u evropskim takmičenjima. Jedini koji je napravio iskorak prethodne godine u Evropi je sarajevski Željezničar. Plavi su prvo eliminirali malteški Balzan, a potom i Ferencvaroš, zahvaljujući prije svega velikoj pobjedi u Budimpešti. Plavi su krajem jula odigrali i duel sa Standardom u Liježu, a poraženi su rezultatom 2:1. 

Aktuelni prvak Bosne i Hercegovine, Fudbalski klub Sarajevo, poražen je od Lecha u kvalifikacijama za Ligu prvaka, pa se Bordo tim već na samom početku oprostio od Evrope, baš kao i mostarski Zrinjski. Kapiten košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, Mirza Teletović, potpisao je ugovor s Phoenix Sunsima, dok je bivši kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine, Emir Spahić, postao novi fudbaler HSV-a. 

Zamjenik kapitena u Fudbalskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine, Asmir Begović dres Stoke Cityja, zamijenio je dresom londonskog Chelseaja. Bivši selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, Safet Sušić, imenovan je za novog trenera francuskog Eviana koji igra Ligue 2. Mjesec juli ipak je obilježio Amel Tuka. Samo deset atletičara u historiji istrčalo je bolji rezultat od Amela Tuke na 800 metara. Naš atletičar trčao je u vremenu 1:42.51, što je najbolji rezultat u 2015. godini.

Amel Tuka bronzani, kadeti zlatni, Džeko u Romi

August 2015. godine ostat će vjerovatno zapamćen kao najuspješniji mjesec u historiji bh. sporta. Amel Tuka je donio prvu medalju Bosni i Hercegovini sa svjetskih prvenstava. Naš atletičar bio je bronzani na 800 metara u Pekingu. Veliki Tukin rezultat pratila je i zlatna medalja s Evropskog prvenstva naše kadetske košarkaške reprezentacije. Džanan Musa i drugovi potvrdili su zlato iz Tbilisija s Olimpijade mladih. U Kaunasu je još jednom ispisana historija. Osvojena je zlatna medalja pobjedom nad domaćinom Litvanijom. Zlatni kadeti izborili su tako i plasman na Svjetsko prvenstvo koje se narednog ljeta igra u Španiji. 

Kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine, Edin Džeko, nakon višednevne sage, potpisao je ugovor s rimskom Vučicom. Defanzivac reprezentacije Bosne i Hercegovine, Toni Šunjić, potpisao je ugovor s njemačkim Stuttgartom, dok je Vedad Ibišević iz redova Švaba prešao u berlinsku Herthu. Prije odlaska na Svjetsko prvenstvo, Amela Tuku je u rodnom Kaknju dočekalo 20.000 građana. Željezničar nije uspio slaviti protiv Standarda iz Liježa, pa se u trećem pretkolu oprostio od Evrope. Juniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine osvojila je četvrto mjesto na Evropskom prvenstvu. 

Samo prolaznici na Eurobasketu, sječa trenera u Premijer ligi

U septembru nije bilo mnogo uzbuđenja. Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je dva susreta u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Poraženi smo na gostovanju kod Belgije, a nekoliko dana kasnije izabranici Mehmeda Baždarevića slavili su protiv Andore. Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine nastupila je na Eurobasketu. Bez Teletovića, Đedovića i Nurkića nismo mogli mnogo. Ostvaren je tek jedan trijumf, protiv Izraela.

Nakon nekoliko godina provedenih na čelu Željezničara, s mjesta predsjednika Plavih povukao se Almir Gredić. Njega je na čelu kluba iz Zvorničke 27 zamijenio Amar Bajramović. U jednom danu tri trenera bh. premijerligaša dobila su otkaz. Trenere su promijenili Sarajevo, Željezničar i Široki Brijeg, a bez posla su ostali Milomir Odović, Dženan Usčuplić i Davor Mladina. Nakon samo 17 dana na klupi Plavih otkaz je dobio i Vlado Čapljić, a njega je na klupi zamijenio Edis Mulalić. Sarajevo je u dva susreta vodio Almir Hurtić, a potom je za šefa struke imenovan Miodrag Ješić. Bordo tim napustio je sportski direktor, Abdulah Ibraković.

Željezničaru derbi, odbojkaši opet zlatni, baraž za Zmajeve

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u oktobru je osigurala plasman u baraž za Evropsko prvenstvo koje će se narednog ljeta igrati u Francuskoj. Izabranici Mehmeda Baždarevića slavili su protiv reprezentacije Velsa, a potom i u Nikoziji protiv Kipra i tako osigurali doigravanje za plasman na Evropsko prvenstvo. Nekoliko dana kasnije saznali smo ime protivnika u baražu. 

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci osvojila je deveti put titulu prvaka Evrope. Naši odbojkaši slavili su u finalu protiv Njemačke s 3:0. Na stadionu Grbavica odigran je još jedan veliki derbi. U najvećoj utakmici bh. klupskog fudbala, Željezničar je slavio protiv Sarajeva rezultatom 1:0. Emir Spahić je zbog napada na zaštitara koji ga je koštao posla u Bayer Leverkusenu, kažnjen sa 78.500 eura. Mostarski bokser, Damir Beljo, postao je prvak Evrope i napravio potez vrijedan svake pohvale. 

Irska srušila snove, Spahić po starom, Tuka najbolji

Kraj godine donio je i manje uzbuđenja kada je bh. sport u pitanju. Osim utakmica baraža protiv Irske nije bilo mnogo trenutaka koje treba pamtiti u 2015. godini. Nažalost izabranici Mehmeda Baždarevića nisu uspjeli. U prvom susretu odigranom na ivici regularnosti u Zenici nije bilo pobjednika (1:1), da bi nekoliko dana kasnije Irska u Dublinu bez problema riješila pitanje prolaska na Europsko prvenstvo u Francusku. Izjavu kapitena, Edina Džeke nakon utakmice, pamtit ćemo još dugo. 

Novi ispad napravio je i bivši kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine, Emir Spahić. Ovog puta nije tukao zaštitare nego saigrača. Sasvim očekivano, Amel Tuka proglašen je za najboljeg u sportaša Bosne i Hercegovine u 2015. godini. Husref Musemić vodio je Slobodu do prvog mjesta na tabeli Premijer lige Bosne i Hercegovine nakon 18 odigranih kola. Zvjezdan Misimović je prekinuo fudbalsku penziju i nastavit će igrati u kineskom Guizhou Renheu. Za kraj pregleda 2015. godine ostavljamo vam fantastičan gest BH Fanaticosa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije