Bolt: Nije važno ako izgubim sve utrke do SP-a

Radiosarajevo.ba
Bolt: Nije važno ako izgubim sve utrke do SP-a


Usain Bolt u četvrtak će se na mitingu Dijamantne lige u Oslu treći put ove godine pojaviti na stazi. Za razliku od takmičenja u Rimu i Ostravi na kojima je trčao 100 metara, u norveškoj će se prijestolnici jamajčanski atletičar okušati na dvostruko dužoj dionici...

Bolt je na prva dva mitinga očekivano došao do pobjeda, ali njegovi rezultati, a oba je puta trčao 9.91 sekundu, ipak nisu bili na razini na kojoj je navikao javnost. On se, međutim, nimalo ne zabrinjava trenutnom formom.

"Koncentriran sam na Svjetsko prvenstvo u Daeguu. Nije važno ako izgubim sve utrke dotada", rekao je najpopularniji svjetski atletičar nakon dolaska u Oslo.

"Prvi sam put ovdje. Ne znam mnogo o zemlji, ali čuo sam da je staza u Oslu vrlo brza. Ali, morat ću to sam provjeriti."

Bolt je na 200 metara (19.19), baš kao i na "stotki" (9.58), svjetski rekorder, te svjetski i olimpijski prvak. Upravo je s 200 metara i započeo atletsku karijeru, bio je i juniorski i mlađejuniorski prvak svijeta u toj disciplini, a i prvu veliku seniorsku medalju, srebro na SP-u u Osaki 2007. je osvojio na 200 metara. "Stotku" je počeo trčati tek 2008.

"Da, 200 metara je moja disciplina. Dat ću 100 posto da to i dokažem i u Oslu. Ne brine me što postoji mogućnost kiše. Odradio sam nekoliko dobrih utrka po lošim vremenskim uvjetima."

Bolt u Norveškoj na papiru ne bi trebao imati posebno jaku konkurenciju budući da je na startnoj listi još samo jedan atletičar koji je u karijeri trčao 200 metara ispod 20 sekundi - domaći predstavnik Jaysuma Saidi Ndure (19.89).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije