Bolt najbrži u Zürichu

Radiosarajevo.ba
Bolt najbrži u Zürichu

Sedamdesetak metara trajala je neizvjesnost na “stotki” Zlatne lige u Zürichu, a onda se jamajčanski atletičar Usain Bolt odvojio i još jednom dokazao da u ovom trenutku nema konkurenta u sprinterskim dionicama.

U utrku bez vjetra Bolt je krenuo s najslabijom startnom reakcijom od svih na stazi, a gotovo tri četvrtine utrke uz njegov bok jurio je sunarodnjak Asafa Powell. Ipak, koliko god neizvjesno to djelovalo valja reći da se vidjela rezerva u Boltovim nogama, te da je najbrži čovjek svijeta lakoćom okončao preostali dio utrke, te slavio u vremenu 9.81 sekunde.

Drugo mjesto u konačnici je pripalo Powellu sa zaostatkom od sedam stotinki sekunde za pobjednikom (9.88), dok je s osobnim rezultatom sezone do trećeg mjesta došao Amerikanac Darvis Patton (9.95).

Richards prva s najboljim vremenom sezone

Sanya Richards, 24-godišnja američka atletičarka i odnedavno svjetska prvakinja na 400 metara, bila je najbolja na jednako dugoj utrci na atletskom mitingu Zlatne lige u Zürichu.

Zadanu dionicu Richards je istrčala za 48.94 sekundi što predstavlja najbolje vrijeme sezone, a njime je Amerikanka i nakon pete etape Zlatne lige ostala u igri za podjelu “jack pota” od milion dolara, te joj je preostalo slaviti još tek u Bruxellesu za tjedan dana, kako bi i došla do konačne nagrade.

Drugo mjesto na utrci u petak osvojila je svjetska prvakinja na 200 metara Allyson Felix s osobnim rezultatom sezone 49.83 sekunde, dok je treća bila Jamajčanka Shericka Williams (50.40).

Svjetski rekord Isinbajeve

Ruska motkašica Jelena Isinbajeva popravila je lični i svjetski rekord nakon što je na mitingu Zlatne lige u Zürichu preskočila letvicu postavljenu na 5.06 m visine.

Nakon što je na Svjetskom prvenstvu u Berlinu podcijenila suparnice i(li) precijenila vlastitu spremnost, te ostala bez medalje, Isinbajeva se na najbolji mogući način i vrlo brzo oporavila od šoka.

Na mitingu Zlatne lige u Zürichu, petom od šest ovogodišnjih, Isinbajeva je ostvarila i petu pobjedu, te na taj način ostala u igri za podjelu “jack-pota” koji pripada onima koji svih šest stanica Zlatne lige okončaju ispred ostalih konkurenata.

Već nakon drugoga skoka Isinbajeva je imala pobjedu u džepu. Lagano se obračunala s 4.71 metrom, a potom i letvicom postavljenom deset centimetara više, što niti jednoj suparnici nije pošlo za rukom. Isinbajeva je postavila granicu na 5.06 metara i u prvom pokušaju srušila svjetski rekord kojeg je postavila na Olimpijskim igrama u Pekingu prošle godine (5.05 m).

Ukupno je to 27. svjetski rekord Isinbajeve, bilo na otvorenom ili u dvorani..

Poljakinja Anna Rogowska, koja je iskoristila indisponiranost Isinbajeve u Berlinu, te tako došla do svjetskoga zlata, osvojila je drugo mjesto preskočenih 4.76. Centimetar je to bolji rezultat od onog u Berlinu. Treća je s 4.71 bila Brazilka Fabiana Murer.

Stewart ispala iz kruga “milionera”

Jamajčanska sprinterica Kerron Stewart neće osvojiti dio od milion američkih dolara koji dijele pobjednici na svim takmičenjima atletske Zlatne lige.

Bolja od Stewart u Zürichu na utrci sto metara za atletičarke bila je Amerikanka Carmelita Jeter. Stazu je prošla za 10.86 sekundi, odnosno 18 stotinki sekunde brže od do sada dominante Stewart. S jednakim vremenom kao i drugoplasirana (11.04) stazom je prošla Bahamka Debbie Ferguson.

Dodajmo da je svjetska prvakinja Shelly-Ann Fraser na cilj došla kao ukupno četvrta. Trčala je 11.10 sekundi, što je 37 stotinki sporije od vremena kojeg je istrčala u Berlinu.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije