Bivši paraolimpijski prvak izlazi na slobodu deset godina nakon ubistva djevojke

0
Radiosarajevo.ba
Bivši paraolimpijski prvak izlazi na slobodu deset godina nakon ubistva djevojke
Foto: EPA - EFE / Oscar Pistorius

Bivši južnoafrički paraolimpijski prvak Oscar Pistorius (37) dobio je u petak uslovni otpust koji stupa na snagu 5. januara, deset godina nakon ubistva njegove djevojke Reeve Steenkamp.

"Odjel za zatvorske službe potvrđuje uslovno puštanje Oscara Leonarda Carla Pistoriusa, od 5. januara 2024.", objavila je kratko zatvorska uprava, nakon razmatranja povjerenstva za uslovni otpust u zatvoru u blizini Pretorije gdje je sportista utakmičen.

Poznat kao "Blade Runner" zbog svojih protetičkih nogu od ugljičnih vlakana, Pistorius je od javnog heroja kao paraolimpijski prvak postao osuđeni ubica u saslušanjima koja su prije deset godina privukla pažnju svijeta.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Pistorius je pucao i ubio Steenkamp na Valentinovo 2013. godine. Visoki sud Južne Afrike ga je prvobitno osudio na pet godina zatvora 2014. godine zbog ubistva iz nehata, no Vrhovni prizivni sud ga je krajem 2015. proglasio krivim za ubistvo nakon žalbe tužitelja.

Vraćen je u zatvor na šest godina 2016. nakon presude Visokog suda, što je manje od polovine minimalne kazne od 15 godina koju su tražili tužitelji. Godine 2017. Vrhovni sud mu je više nego udvostručio kaznu za ubistvo na 13 godina i pet mjeseci, rekavši da je šestogodišnja zatvorska kazna "šokantno blaga".

Pistoriusu je odbijen uslovni otpust u martu nakon što je odlučeno da nije odslužio minimalno vrijeme u zatvoru, potrebno za razmatranje uvslovnog otpusta. Međutim, Ustavni sud je u oktobru rekao da je Pistorius odslužio polovinu svoje kazne do 21. marta ove godine, što znači da ima pravo na uslovni otpust, nakon što mu je kazna unazad datirana u juli 2016. umjesto u novembar 2017. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije