Bibija Kerla za Radiosarajevo.ba: Moja poruka mladima - talentom i hrabrošću do rezultata i medalja

0
A. M.
Bibija Kerla za Radiosarajevo.ba: Moja poruka mladima - talentom i hrabrošću do rezultata i medalja
Foto: Al Jazeera / Bibija Kerla

Kroz prozor vremena, vraćamo se u nezaboravnu godinu 1984. i ulazimo u svijet Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Bibija Kerla, čije ime je urezano u historiju bh. sporta preko brzog klizanja, nosi sa sobom dragocjeno sjećanje na vrijeme kada je Bosna i Hercegovina, tada dio bivše Jugoslavije, bila domaćin najprestižnijeg zimskog sportskog događaja.

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba sa Bibijom zaronili smo duboko u njena iskustva, osjećaje i razmišljanja o toj značajnoj sportskoj manifestaciji, dok istovremeno sagledavamo sportsku scenu Sarajeva kroz prizmu prošlih vremena i sadašnjih novih nada za nove olimpijske medalje. One, bosanke...

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Prije svega, Bibija Kerla izražava svoje zadovoljstvo zbog interesovanja medija povodom godišnjice Zimskih olimpijskih igara. Ona naglašava da je učestvovanje na ovom događaju, koji je bio organizovan u bivšoj Jugoslaviji, bilo izuzetno ponosno iskustvo.

U razgovoru za naš portal prisjeća se vremena kada su sportisti bili jedinstveni, a događaji poput Olimpijade objedinjavali su narode, stvarajući osjećaj zajedništva.

Dani obilježavanja jubileja Olimpijade u Sarajevu

Dani obilježavanja jubileja Olimpijade u Sarajevu

"Ekipni sportovi su nam užasni, ide se na to da se omalovaži kompletan ekipni sport, što je izuzetno loše. Smatram da sve sportske i ostale društvene institucije trebaju pod hitno nešto raditi. Krajnje je vrijeme", rekla je Bibija za portal Radiosarajevo.ba.

Razgovarajući o mogućnosti da Sarajevo ponovo bude domaćin Zimskih olimpijskih igara, Bibija izražava sumnje u to da se može dogoditi, s obzirom na to da politička situacija u Bosni i Hercegovini nije jedinstvena, što je prvi preduvjet za organizaciju Olimpijade.

Izazovi dogovaranja između entiteta i polarizacija političke scene čine organizaciju ovako velikog događaja teškom.

"S obzirom na političku situaciju, da se dva entiteta ne mogu dogovoriti o osnovnim problemima naših ljudi, teško da bismo se mogli dogovoriti o organizaciji olimpijade.Godine  2019. imali smo EYOF, međutim, tu je svako vukao na svoju stranu. Ne mogu da shvatim da dijelimo već sportske događaje na entitete i mislim da politička situacija inače u svijetu ne bi dozvolila da se još jedne zimske olimpijske igre održavaju u Sarajevu”, izjavila je Kerla.

Na kraju, Bibija daje snažan savjet mladim sportistima. Uz prepoznavanje teškoća u današnjem društvu, ona ih podstiče da se opredijele za sport, dajući sve od sebe bez obzira na nedostatke u sportskim i društvenim organizacijama. Njen poziv djeci je jasan - da napuste telefone, zakorače na sportske terene i pronađu sport koji odgovara njihovim strastima i talentima.

"Opredijelite se za bilo koji sport i probajte da date sve od sebe. Ne možete očekivati puno što se tiče društvenih i sportskih organizacija, ali možete očekivati od svojih roditelja koji će vas podržati i ukoliko ste talentovati i imate hrabrosti, volju i želju vjerujem da će vremenom i rezultat doći", poručila je Bibija Kerla za portal Radiosarajevo.ba.

Intervju: Bibija Kerla

U Sportskom bloku Federalne televizije o obilježavnju Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Bibija Kerla je zasigurno najsvestranija sportašica na ovim prostorima. Za vrijeme svoje karijeri okušala se u četiri sporta, a učesnica je i dvije Olimpijade. www.federalna.ba/bhs/vijest/305301

Posted by federalna.ba on Tuesday, February 11, 2020

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije