Bh. paraolimpijci putuju u Rio u nedjelju

Fena
Bh. paraolimpijci putuju u Rio u nedjelju
Sportska delegacija Bosne i Hercegovine u nedjelju putuje u Rio de Janireo u kojem će od 7. do 18. septembra biti održane 15. paraolimpijske igre.

Bosanskohercegovački paraolimpijski tim ukupno će brojati 24 člana, od kojih je 14 sportista.

Naša zemlja na najvećoj svjetskoj smorti sportista invalida bit će zastupljena u sjedećoj odbojci i atletici. U oba sporta predstavnici BiH nalaze se u krugu kandidata za osvajanje medalja.

Na ceremoniji svečanog otvaranja zastavu BiH nosit će atletičarka Dženita Klico.

Najtrofejnija bh. reprezentacija - u sjedećoj odbojci u Riju će jurišati na peto paraolimpijsko odličje. U četiri uzastopna nastupa u finalima naši odbojkaši osvojili su zlato u Atini 2004. i Londonu 2012., te srebra u Sydneyju 2000. i Pekingu 2008. godine.

Odbojkaši  BiH na paraolimpijskom turniru, koji počinje 9. septembra, igrat će u B-grupi s ekipama Irana, Rusije i Kine, dok su u A-grupi Njemačka, Egipat, Brazil i SAD.

Bh. tim takmičenje će započeti utakmicom protiv Ukrajine 10. septembra u 2.30 ujutro po srednjoevropskom vremenu, dva dana kasnije će u isto vrijeme igrati protiv selekcije Irana, a 14. septembra u 23.30 sati će odmjeriti snage s Kinom. Polufinale je zakazano za 16. a finale za 18. septembar.

Bacačica kugle Dženita Klico nastupit će  10. septembra u periodu između 15 i 18 sati, dok će u istoj disciplini Dževak Pandžić na bacalište izaći 16. septembra između 15 i 18 sati.

Članovi bh. paraolimpijskog tima u Rio de Janeiru:
- sjedeća odbojka: Adnan Kešmer, Mirzet Duran, Sabahudin Delalić (kapiten), Armin Šehić, Benis Kadrić, Ismet Godinjak, Adnan Manko, Asim Medić, Nizam Čančar, Dževad Hamzić, Safet Alibašić, Ermin Jusufović, selektor Mirza Hrustemović, treneri Ejub Mehmedović i Zikret Mahmutović.
- atletika (bacanje kugle): Dževad Pandžić i Dženita Klico.

Pripreme za paraolimpijske igre ulaze u završnu fazi. Nakon desetak dana adaptiranja i učinjenih brojnih preinaka, Paraolimpijsko selo u kojemu će boraviti sportisti za vrijeme trajanja igara otvorilo je svoja vrata i primilo prve stanovnike.

Paraolimpijci će biti smješteni u istim zgradama i apartmanima u kojima su boravili i sportisti za vrijeme Olimpijskih igara, međutim, zbog njihovih specifičnih potreba dio apartmana bio je adaptiran.

U selu će za vrijeme trajanja paraolimpijskih igara boraviti više od 4.350 sportista iz 176 zemalja, te oko 3.000 trenera i drugog tehničkog osoblja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije