Ban Ki-moon pozvao na olimpijsko primirje

Anadolija
Ban Ki-moon pozvao na olimpijsko primirje
/ FOTO: EPA/Radiosarajevo.ba
Ban Ki-moon, generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN), pozvao je na olimpijsko primirje.

U svojoj poruci pozvao je da barem za vrijeme Ljetnih olimpijskih i paraolimpijskih igara u Rio de Janeiru oružje u cijelom svijetu utihne, javlja Anadolu Agency (AA).

"Olimpijske i Paraolimpijske igre su prilika da pokažemo svoju ljudskost. Čestitam sportistima i svim onima koji će učestvovati u Rio de Janeiru u sedmicama koje dolaze. Iskoristimo tu priliku da, uz sudjelovanje Međunarodnog olimpijskog komiteta, osiguramo harmoniju u svijetu. Stoga, pozivam sve strane u sukobima na svim stranama svijeta da odlože oružje. U tom duhu, pozivam na olimpijsko primirje za vrijeme igara, ali možemo učiniti i više od toga. Ideali jednakosti i poštovanja moraju biti želja svih nas. Mir počinje s nama", poručio je Ki-moon u video-poruci objavljenoj na Twitteru.

Skupština UN-a je 1993. godine usvojila rezoluciju o olimpijskom primirju, ali zaraćene strane širom svijeta uglavnom je ne poštuju.

Ljetne olimpijske igre u Rio de Janeiru održaće se od 5. do 21. augusta, a Paraolimpijske igre od 7. do 18. septembra ove godine.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije