Balkansko Wushu prvenstvo: Reprezentacija BiH učestvovat će sa 12 takmičara

0
AA
Balkansko Wushu prvenstvo: Reprezentacija BiH učestvovat će sa 12 takmičara
Foto: Facebook / Wushu / Ilustracija

Wushu reprezentacija Bosne i Hercegovine učestvovat će na Balkanskom Wushu prvenstvu koje će se ove godine održati u turskom Edirneu od 14. do 17. augusta.

Iz Kung Fu/Wushu saveza Bosne i Hercegovine saopšteno je kako će 12 takmičara predstavljati zemlju u kineskom boksu, poznatijem kao Wushu Sanda.

Iz Saveza napomonju da selektor Mirsad Nokto neće biti u prilici prisustvovati takmičenju te da će bh. tim u Edirneu predvoditi instruktor Aldin Dedić te treneri Sejfudin Šabić i Samir Masnopita.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Šta je Wushu?

Wushu je kompletna borilačka vještina, kao i sport s punim kontaktom. Ima dugu historiju u kontekstu kineskih borilačkih vještina.

Razvijena je 1949. godine s ciljem standardizacije prakse tradicionalnih kineskih borilačkih vještina, iako pokušaji strukturisanja različitih decentralizovanih tradicija borilačkih vještina datiraju još ranije, kada je 1928. godine u Nankingu osnovan Centralni institut Guoshu.

'Wushu' je kineski termin za "borilačke vještine" ("Vu" = borba ili ratni, "Šu" = umjetnost). U savremenim vremenima, Wushu je postao međunarodni sport pod vodstvom Međunarodne federacije Wushu (IWUF), koja svake dvije godine organizuje Svjetsko prvenstvo u Wushu. Wushu je službeni događaj na azijskim igrama, istočnoazijskim olimpijskim igrama mladih, jugoistočnim azijskim igrama, svjetskim igrama borbe i raznim drugim višesportskim događanjima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije