Armstrong se zvanično povukao

Radiosarajevo.ba
Armstrong se zvanično povukao


Jedan od najboljih biciklista svih vremena, sedmostruki pobjednik utrke Tour de Francea Lance Armstrong potvrdio je u srijedu da se, ovaj put zauvijek, povukao iz profesionalnog biciklizma, javile su svjetske agencije.

Lance se nalazi pod istragom za korištenje dopinga, koje je iznio njegov bivši timski kolega, Floyd Landis. Penzionisanom Landisu je, upravo zbog dopinga, oduzeta titula sa Tour de Francea 2006. godine.

Nakon što je sedmi put osvojio jedno od najprestižnijih biciklističkih takmičenja 2005. godine odlučio se povući, ali se tri godine kasnije vratio na Tour i osvojio treće mjesto. Amerikanac je svoju posljednju utrku završio na 67. mjestu na Utrci oko Australije.

Američki biciklista je prije 15 godina obolio od raka testisa, koja se proširila i po drugim organima. Ipak, nakon agresivne kemoterapije, Armstrong se potpuno oporavio i vratio se biciklizmu 1998., a već naredne godine počela je njegova dominacija u na Touru. Upravo je takav rasplet situacije stavio sumju na regularnost osvojenih titula, ali Armstrong nikada nije bio pozitivan na nekom testu i tokom cijele karijere je negirao doping.

Lance je, nakon što je pobijedio bolest, osnovao humanitarnu organizaciju "Livestrong", koja je postal poznata po žutim narukvicama, koje nose milioni ljudi širom svijeta. Cilj organizacije je podizanje svijesti o raku širom svijeta i borba protiv svih oblika te bolesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije