Antidopinške agencije traže izbacivanje Rusije sa ZOI 2018

Fena
Antidopinške agencije traže izbacivanje Rusije sa ZOI 2018
Arhiv / Ilustracija
Svega pet mjeseci prije početka zimskih olimpijskih igara u Pyoengchangu 2018. godine, vodeće nacionalne antidopinške agencije zatražile su izbacivanje Rusije sa ZOI.

Agencije, njih 17, tvrde kako Rusija i dalje prikriva dokaze o dopingiranju svojih sportaša i izbjegava ispuniti zahtjeve iz tzv. McLarenova izvještaja.

Agencije su optužile i Međunarodni olimpijski odbor, ali i Međunarodnu antidopinšku agencije (WADA za neaktivnost, zatraživši od njih da prisile Rusiju da preda sve dokaze jer će se jedino tako moći odrediti tko smije, a tko ne smije nastupati na zimskim olimpijskim igrama.

"Neaktivnost MOO-a ugrožava poštene sportaše i budućnost olimpijskog pokreta. Riješeno je manje od 100 slučajeva od 1,000 sumnjivih. Sportaši se pitaju vrijede li još globalna pravila u borbi protiv dopinga," poručilo je 17 nacionalnih antidopiških agencija (SAD, UK, Njemačka, Francuska, Japan, Australija....)

U McLarenovu izvješću navodi se kako je moskovski laboratorij prikrio stotine pozitivnih dopinških testova u mnogim sportovima, te kako je u Rusiji postojalo sustavno prikrivanje pozitivnih dopinških rezultata koje je dorađeno do olimpijskih igara 2012. u Londonu te na svjetskom atletskom prvenstvu 2013. i na zimskim olimpijskim igrama 2014. u Sočiju.

Pozitivni dopinški rezultati bili su ustanovljeni u više od 30 sportova, uključujući i nogomet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije