Amel Tuka o najboljem sportisti svijeta: Novak Đoković je veliki gospodin

A. Sokolović
Amel Tuka o najboljem sportisti svijeta: Novak Đoković je veliki gospodin
FOTO: Facebook / Amel Tuka i Novak Đoković

Bosna i Hercegovina ima šampiona zlatnog sjaja, iako se on iz Škotske nije vratio sa medaljom. Naš najbolji atletičar i jedan od najboljih sportista Amel Tuka, na netom završenom Europskom dvoranskom prvenstvu u Glasgowu u utrci na 800 metara osvojio je šesto mjesto.

BiH imala finalistu: Amel Tuka šesti u finalnoj utrci na EP

Bravo, bravo, bravo Amele: Tuka u finalu Evropskog dvoranskog prvenstva

Bravo, Amele: Pogledajte kako je Tuka pomeo konkurenciju na EP-u

Ovaj talentirani Zeničanin je još jednom potvrdio dominaciju u ovoj disciplini u jakoj konkurenciji, čime je dokazao da spada u red najboljih europskih atletičara na 800 metara.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Amel Tuka (@ameltukaa) on

Iako su mnogi Bosanci i Hercegovci priželjkivali da Tuka bude u prvom planu u borbi za jednu od tri medalje, to se nije dogodilo. Amel nije uspio ponoviti rezultat iz 2015. godine kada je iz Pekinga sa Svjetskog prvenstva donio srebro. I pored toga nije nezadovoljan.

U prvom intervju za jedan medij nakon završetka Europskog prvenstva, Tuka je za Radiosarajevo.ba, dok je još bio u Škotskoj,  govorio o nastupu u finalu, nastavku sezone, planovima, prijateljstvima...

Radiosarajevo.ba: Amele, još jednom ste pokazali da ste u vrhu europske i svjetske atletike. Kako vidite svoj nastup u Glasgowu dan nakon utrke?

Tuka: Moram priznati da sam zadovoljan svojim nastupom u Glasgowu, pogotovu jer sam izborio finale iako mi baš dvorana i ne odgovara za utrke. Osjećam se jako dobro i znam da sam na dobrom putu i da radim sada prave stvari koje će mi dati rezultat na ljetnom dijelu sezone. Nova ishrana, uz moj stari sistem treninga, daje već sada rezultate!

Radiosarajevo.ba: Da li ste zadovoljni šestim mjestom u finalu?

Tuka: Imao sam tri utrke u tri dana i iznio sam to do finala, što me jako raduje! Imao sam u kvalifikacijama 1:47,95 što je bilo najbolje vrijeme kvalifikacija, možda pomalo i jako za kvalifikacije, ali takva je utrka bila i ja sam morao pratiti!

Radiosarajevo.ba: U Škotskoj ste bili na visini zadatka. Vrijeme 1.47,91 u finalu je jedno od boljih ove sezone. Šta je nedostajalo za medalju?

Tuka: Za medalju moraju da se poredaju još kockica koje slažem i čuvam za ljeto, ako Bog da. Ja znam da nikada neću odustati, moji Bosanci i Hercegovci su uz mene, i ja njih i svoju Bosnu nosim u srcu, gdje god da krenem i to je nešto što mi daje veliki motiv!

Amel Tuka u Glasgowu: Uvijek BiH u srcu i s njom na velikim takmičenjima - undefined

Radiosarajevo.ba: Gdje poslije Škotske, koji su naredni nastupi?

Tuka: Trenutno sam završio trening u Gklasgowu. Poslije toga idem za London, pa se vraćam u Bosnu i Hercegovinu. Planirao sam da ostanem neki period kod svojih, a zatim ponovo povratak u Veronu, gdje krećem s pripremama za ljetni dio sezone!

Radiosarajevo.ba: Za kraj nam komentirajte nedavni susret sa Novakom Đokovićem, najboljim sportistom svijeta. Vaša zajednička fotografija iz Beograda obišla je region.

Tuka: Drago mi je da smo se konačno sreli. Naš nedavni susret u Beogradu je bio sasvim slučajan. Samo ću jedno kazati – Novak Đoković je veliki gospodin.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije