500 dana do Olimpijade u Londonu

Radiosarajevo.ba
500 dana do Olimpijade u Londonu

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije, William Hague, obratio se britanskoj i svjetskoj javnosti povodom približavanja datuma kada će biti održana ceremonija otvaranja Olimpijskih igara 2012. godine, te naglasio da su pripreme za ovaj veliki događaj došle do svoje posljednje četvrtine. U pismu ministar Hague navodi detalje po kojima zaključujemo da će londonska olimpijada biti organizovana inovativno, uz ekološke principe, te prilagođena gledaocima koji dolaze iz deprivilegovanih grupa, te poziva publiku da prisustvuje ovom događaju koji je zamišljen kao istinski spektakl:

„London ima tu privilegiju da je za domaćina ove međunarodne sportske ekstravagancije izabran više puta nego ijedan drugi grad. Svaki put smo se trudili da damo trajni doprinos Olimpijskom pokretu.

Tako se dizajn Olimpijskog parka 2012 zasniva na energetskoj učinkovitosti, postajući model održivog življenja. 90% materijala od zgrada koje su srušene kako bi se na njihovom mjestu izgradili novi objekti je ponovo iskorišteno za gradnju, a zasadili smo 20.000 stabala dajući tako nova pluća gradu Londonu, novu životnu sredinu za životinjski svijet, te novi raj za opuštanje građana Londona.

U dizajn i konstrukciju građevina, otvorene terene i javni transport uključili smo pristup za osobe sa posebnim potrebama, osiguravši time da svi mogu u potpunosti uživati u spektaklu ovih Igara. Ovaj dio našeg rada je od vitalnog značaja i ja sam veoma posvećen pitanju pristupačnosti Igara. Do danas, izrada i usvajanje Zakona o suzbijanju diskriminacije osoba sa posebnim potrebama je moj politički uspjeh kojim se jako ponosim. Zbog toga sam veoma zadovoljan što očekujemo više od 2 miliona gledalaca na Paraolimpijskim igrama 2012. godine, jer putem Paraolimpijskih igara i sjajnih primjera sportskih uspjeha osoba sa posebnim potrebama, mi nastavljamo mijenjati odnos prema osobama sa posebnim potrebama

Naša prijava za organizaciju Igara obuhvatala je obećanje da ćemo putem snage sporta povezati mlade širom svijeta. Međunarodni program inspiracije ima za cilj da za 12 miliona djece u 20 zemalja omogući kvalitetno i sveobuhvatno fizičko vaspitanje/kulturu, sport i igru. Ovaj program je već obuhvatio 7 miliona djece širom svijeta, a, u sklopu ovog programa, više od 300 britanskih škola sklopilo je partnerstvo sa školama širom svijeta.

Naše upravljanje Olimpijskim igrama vidimo kao četvorogodišnju proslavu britanske kulture. Kulturološki olimpijski projekti u oblasti likovne umjetnosti, filma, muzike, digitalne industrije i muzeja su već u toku i biće još više prilika za učešće u ovim proslavama, poput festivala likovne umjetnosti koji će se odvijati tokom 12 sedmica u ljeto 2012. godine.“

Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije