Zvezda i Dinamo večeras igraju za historiju i plasman u Ligu prvaka

Radiosarajevo.ba
Zvezda i Dinamo večeras igraju za historiju i plasman u Ligu prvaka
Foto: Anadolija / Dinamo - Rosenborg 2:0

Prve tri revanš utakmice play-offa Lige prvaka bit će odigrane večeras i to u identičnom terminu od 21 sat.

Riječ je vjerovatno o najvažnijim mečevima sezone za dvije ekipe iz regiona, zagrebački Dinamo i beogradsku Crvenu zvezdu.

Zvezda i Delije postavili tenk iz Vukovara ispred Marakane: Navijači nisu oduševljeni

Obje ekipe se nalaze na pragu ulaska u grupnu fazu najjačeg klupskog takmičenja na kontinentu, a ne treba posebno naglašavati šta bi značio taj uspjeh, posebno u finansijskom segmentu.

Svaki klub koji se plasira u Ligu prvaka zaraditi će najmanje 15,25 miliona eura.

Sem toga, dodatnih 7,75 miliona eura Dinamo bi, prema prošlogodišnjoj UEFA-inoj odluci, dobio na ime bonusa na osnovu desetogodišnjeg klupskog koeficijenta. Na taj fond otpadaju ukupno 3,25 milijarde eura koje se proporcionalno dijele klubovima ovisno o njihovim uspjesima pa će hrvatskom prvaku tako pripasti nešto manje od osam miliona eura.

Također, svaki učesnik Lige prvaka dobit će dio tzv. “marketinškog poola” vrijednog 292 miliona eura od kojeg će svakoj ekipi, ovisno s kojim klubovima će igrati u grupi, pripasti milion ili dva eura. Svaka pobjeda nagrađuje se čak s 2,7 miliona eura, a svaki remi s 900.000 eura.

Zvezda i Dinamo itekako se mogu nadati pomenutim ciframa, uzimajući u obzir da su ostvarili dobre rezultate u prvim utakmicama play-offa. Beogradski tim u gostima kod Young Boysa je odigrao 2:2 te bi večeras na krcatoj Marakani (karte rasprodate još prije nekoliko dana) fudbalerima prvaka Srbije odgovarao i remi od 0:0 ili 1:1.

Zagrebački Modri su, pak, savladali Rosenborg na Maksimiru sa 2:0, što je svakako itekako veliki kapital pred gostovanje u Norveškoj.

Posao je skoro završio Olympiakos pred večerašnju utakmicu u Krasnodaru, protiv istoimenog domaćina. Grčki tim u prvoj utakmici je slavio sa visokih 4:0 te je teško vjerovati da Rusi mogu anulirati tako visok minus.

Sve tri utakmice bit će u direktnom TV prenosu za gledaoce u regionu na kanalima Arene Sport.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije