Zrinjski na korak do titule, Sarajevo ka Evropi

Radiosarajevo.ba
Zrinjski na korak do titule, Sarajevo ka Evropi

Zrinjski je pobjedom 1:0 nad Čelikom učinio i posljednji korak ka tituli od koje ih trenutno dijeli samo teorija. Istim rezultatom Sarajevo je na Koševu svladalo Laktaše.

Golom Krešimira Kordića u 40. minuti Zrinjski je porazio Čelik s 1:0 u posljednjem susretu 27. kola Premier lige. Mostarci tri kola prije kraja prvenstva imaju sedam bodova prednosti ispred prvog pratitelja i samo im znanstvena fantastika može uzeti naslov.

Zrinjski se u jednom od najvažnijih susreta sezone uspio izdići iznad krize koja je potresala momčad u posljednjih nekoliko utakmica i doći do zlata vrijedna tri boda.

Prvu pravu priliku domaći kreiraju u 10. minuti, na centaršut Nikolića Kordić glavom gađa za malo pored desne vratnice. 'Plemići' su dominirali, imali izraženu terensku nadmoć, ali i gosti su dali do znanja da ih zanima nastavak pozitivne serije, nisu se posve povukli.

Veliki pritisak domaćih sredinom poluvremena iznjedrio je stopostotnu priliku, u 30. minuti nakon ubacivanja s lijeve strane Selimović je sam ispred Bilobrka, ali umjesto na udarac on se odlučio na asistenciju Musi koji se nalazio u lošijoj poziciji i pucao preko vrata.

Kazna je mogla stići već u sljedećoj minuti, u najvećoj prilici za goste bili su najprije Jackson, pa Hadžić, udarac prvog je blokiran dok je pokušaj ponajboljeg nogometaša Zeničana odlično obranio Melher.

Domaća publika je napokon odahnula pet minuta prije poluvremena. Poslije kornera kojeg je izveo Musa vrataru Bilobrku je lopta ispala iz ruku, najbolje se snašao Kordić i doveo Zrinjski u vodstvo za slavlje bučnih 'Ultrasa'.

Drugi dio opet prigodom otvara mostarska momčad, pokušaj Đurića je blokiran. U 57. minuti nade Čelika, kojeg je bodrila manja skupina 'Robijaša', uništio je kapetan Hasanović, igranje rukom za drugi žuti karton ostavilo je goste s čovjekom manje u polju. Pobjedu Zrinjskog mogao je potvrditi Kordić u 68. minuti, njegov udarac nakon ubacivanja Stojanovića bravurozno je obranio Bilobrk.

Četiri minute kasnije pokušaj Šunjića poslije kornera bio je za malo neprecizan.

Zrinjski je stigao do zasluženog trijumfa nakon kojeg mu je potrebna jedna pobjeda da i teretski osigura naslov. Ipak, realno je teško očekivati da će bilo tko od konkurencije do kraja osvojiti 54 boda koliko Mostarci trenutačno imaju - po završetku utakmice navijači su skupa s igračima slavili drugi naslov prvaka!

Svoj put ka Europi trasiralo je i Sarajevo koje je na stadionu Asim Ferhatović pogotkom Jahovića u 74. minuti stiglo do pobjede nad Laktašima.

sportin.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije