Znate li čemu služi polukrug na vrhu šesnaesterca?

1
Radiosarajevo.ba
Znate li čemu služi polukrug na vrhu šesnaesterca?
Foto: Canva / Ilustracija

Fudbal je bez ozbiljne konkurencije najpopularniji sport na svijetu. Zbog njega su se vodili ratovi (Honduras i Salvador), zbog njega su se ratovi prekidali (u Africi da bi zaraćene strane mogle gledati kako igraju Drogba ili Weah).

Upravo zbog nevjerojatne popularnosti fudbal se smatra najvažnijom sporednom stvari na svijetu. Za neke je čak i najvažnija.
 
No, pitanje je koliko fanova nogometne igra zna sva pravila.

[related]https://radiosarajevo.ba/sport/nogomet/katar-2022-gdje-ce-gradani-bih-moci-gledati-utakmice-svjetskog-prvenstva/474967[/related]
 
Recimo, čemu služi onaj polukrug na vrhu šesnaesterca?

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Dok se izvodi svi prekidi u toku igre, fudbaleri koji ne učestvuju direktno u izvođenju prekida moraju biti udaljeni od lopte 9.15 metara. Dakle, nakon prekršaja u polju, igranja rukom, nedozvoljene igre…

Poluprečnik na centru igrališta iznosi upravo 9.15 metara, a prilikom izvođenja prekida najbliži igrač od lopte mora biti udaljen 9.15 metara. Takva situacija je i prilikom izvođenja penala, a baš zbog toga je i napravljen polukrug na vrhu šesnaesterca – da bi igrače koji ne šutiraju odvojio od lopte.

Niko od igrača ne smije ući u taj prostor dok se ne izvede jedanaesterac i to je jedini trenutak kad je taj polukrug važan za igru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije