Zlatan Ibrahimović otvorio dušu: "Jugoslavija? To je bio neki drugačiji svijet"

1
Radiosarajevo.ba
Zlatan Ibrahimović otvorio dušu: "Jugoslavija? To je bio neki drugačiji svijet"
Foto: Paris Match / Zlatan i Helena: Uživaju u ljubavi

Intervju koji je Zlatan Ibrahimović dao za italijanski Corriere della Serra i danas je tema razgovora u cijelom svijetu.

Ibra je bez dileme jedan od najzanimljivijih nogometaša svih vremena.

Svaki javni nastup švedskog nogometaša bosanskohercegovačkih korijena izaziva veliko zanimanje, pa je tako bilo i ovoga puta.

Odgovor na Dodikove prijetnje: Stigao poziv Oružanim snagama da započnu pripreme za odbranu BiH

Odgovor na Dodikove prijetnje: Stigao poziv Oružanim snagama da započnu pripreme za odbranu BiH

"Moja majka je Hrvatica i katolkinja, otac je Bosanac i musliman, ja sam najveći dio svoje karijere proveo u Italiji.", počeo je Ibrahimović.

Zatim ga je novinar upitao da li vjeruje u Boga i život poslije smrti.

"Ne. Vjerujem samo u sebe. Kad si mrtav - onda si mrtav. Čak nisam siguran želim li sprovod ili grobnicu, mjesto gdje će patiti oni koji su me voljeli", kazao je Ibrahimović.

Jesi li praznovjeran?

"Ne. Ne volim kad bi neko poželi sreću. Ne trebam je, ja odlučujem kako sve treba ići dalje", dodao je Ibra.

Zlatan Ibrahimović - undefined

Foto: EPA-EFE: Zlatan Ibrahimović

Zlatan je opisao i kakav je bio kao dijete.

"Bio sam dijete koje je uvijek patilo. Čim sam se rodio, medicinska sestra me je ispustila s visine od jednog metra i pao sam na pod. Patio sam cijelog života - u školi sam bio drukčiji: ostali su bili plave kose sa svijetlim očima i malim nosom, ja sam imao veliki nos i bio taman. Pričao sam drukčije od njih, hodao sam drukčije od njih. Roditelji mojih kolega iz razreda pisali su peticiju da me izbace iz nogometne momčadi škole, uvijek su me mrzili. I zbog toga sam imao loše reakcije. No, kasnije sam se naučio nositi s tom mržnjom i pretvoriti negativne osjećaje drugih ljudi prema meni u moje oružje."

Dotaknuo se švedski nogometaš i rata na području Jugoslavije.

"Moje prvo sjećanje vezano je za Jugoslaviju. Kada sam tamo bio, još uvijek je bio komunizam. Potpuno drukčiji svijet. Kada je počeo rat, moj otac je tada dosta patio. Svaki dan je dolazila vijest o smrti nekoga koga je poznavao. On je puno pomagao izbjeglicama. Mene je uvijek želio zaštititi - primjerice, nije me pustio na sprovod kada mu je umrla sestra. Međutim, kada mi je brat umro od leukemije, bio sam tu. Moj brat Sapko me je čekao i prestao disati ispred mene. Sahranili smo ga po islamskom običaju, a moj otac nije pustio niti jednu suzu.

Sutra je otišao na mezar i plakao od jutra do večeri. Sam. Moj otac je bio strog i kada su me jednom s prijateljem uhvatili u maloj krađi u dućanu, bio sam sretan što su zvali oca mojeg prijatelje, ne mojeg. Njemu su poslali pismo, ja sam svaki dan čekao prvi poštara i kada je pismo došlo, rasparao sam ga. Da ga je moj otac pročitao, ne bih se dobro proveo."

Što se nogometnih stvari tiče, Zlatan se lako odlučio na najdraži gol.

"Onaj Englezima, škaricama s 30-ak metara. Englezi su me uvijek prezirali, pričali kako nikada neću postići gol protiv njih. Ipak jesam."

Zlatan i Helena: Uživaju u ljubavi  - undefined

Foto: Paris Match: Zlatan i Helena: Uživaju u ljubavi

Messi ili Cristiano Ronaldo?

"Obojica su sjajni, ali reći ću Messi jer sam igrao s njim. S njim imam profesionalni odnos, Leo živi za nogomet, ali Lewandowski je ove godine zaslužio Ballon d'Or."

S trenerom Pepom Guardiolom je imao težak odnos.

"Nikada me nije razumio. Želio je planirati sve što ja trebam raditi, on ne voli igrače koji imaju jaku osobnost. Postao sam problem i kako ga on nije mogao riješiti, ja sam ga odlučio riješiti tako što sam otišao."

Kontroverzni menadžer Mino Raiola dobar je dio svojeg ugleda stekao upravo na račun Zlatana. Iako mnogi smatraju kako Raiola ne radi dobro općenito za nogomet, Zlatan za njega ima samo riječi hvale.

"Kada sam doživio povredu koljena, razmišljali smo o raznim doktorima koji bi mogli izvesti operaciju i kao najboljeg smo našli jednog doktora koji radi u Pittsburghu, ali na kojeg se čeka nekoliko mjeseci. Nekoliko dana nakon povrede Raiola me je zvao i rekao da idemo u Pittsburgh, a tamo me je taj doktor sa svojim timom čekao u četiri ujutro kako bi me operirao", pričao Ibrahimović.

Ibrahimović se lako odlučio i na najboljeg igrača svih vremena.

"Definitivno Ronaldo, onaj brazilski. Kao dječak sam ga imitirao. Što se Diega Maradone tiče, on je mitski igrač. Kada sam pogledao dokumentarac o njemu odlučio sam otići u Napoli kao i Diego - donijeti im scudetto", kazao je Ibrahimović za Corriere della Serra. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije