Željezničar i Sarajevo konačno prave ozbiljne transfere, raste vrijednost fudbalera vječitih rivala

Radiosarajevo.ba
Željezničar i Sarajevo konačno prave ozbiljne transfere, raste vrijednost fudbalera vječitih rivala

Fudbalski klub Željezničar jučer je objavio informaciju kako jedan od najtalentiranijih fudbalera Bosne i Hercegovine - Amir Hadžiahmetović karijeru nastavlja u redovima turskog Kayserispora. Plavi su na ime obeštećenja dobili 500.000 eura, što je prije nekoliko sezona bio nezamisliv iznos za klubove iz Bosne i Hercegovine.

Jedan transfer nije pokazatelj dobrog rada u klubovima sasvim sigurno. Međutim kada u manje od godinu dana na ime transfera tri mlada fudbalera Željezničar i Sarajevo zarade skoro pet miliona KM, onda je to jasan pokazatelj da se tu "nešto" pozitivno dešava. Ono što je još važnije, prije svega za fudbalere koji su promijenili sredinu, a potom i za Željezničar i Sarajevo je da su oni postali standardni i u klubovima u kojima sada zarađuju svoj fudbalski hljeb. 

Riad Bajić prošlog ljeta napustio je Grbavicu i potpisao ugovor s turskim Kayserisporom. Željezničar je na ime obeštećenja inkasirao 500.000 eura, a Bajić se vrlo brzo nametnuo treneru i počeo raditi ono što najbolje zna - tresti mreže protivnika. 

Postigao je Bajić ove sezone u dresu Konyaspora tri pogotka i upisao dvije asistencije. U samo dva, od mogućih 19 susreta, Bajić nije dobio priliku. U većini duela Bajić je igrao od prve minute, a njegove dobre partije u Konyasporu nisu ostale neprimijećene. 

Za samo pola godine koliko je u Konyasporu, Bajiću je, prema podacima na Transfermarktu, cijena narasla za nevjerovatnih 1.200.000 eura i danas vrijedi 1.700.000 eura. Nije to nikakvo iznenađenje ako imamo u vidu činjenicu da se Bajić izborio za svoje mjesto u timu, da je mlad i izuzetno talentiran fudbaler. Njegove igre i opravdano povjerenje čelnika Konyaspora sigurno su i jedan od razloga za angažman još jednog dragulja s Grbavice, Amira Hadžiahmetovića. 

Kako Turska liga ima odličnu reputaciju, a nalazi se odmah iza onih najboljih liga svijeta, vrijednost Amira Hadžiahmetovića za samo jedan dan narasla je za 200.000 eura. Ukoliko uspije da se izbori za mjesto u timu, njegova vrijednost će samo nastaviti da raste. To je izuzetno važno i za Željezničar, koji će od narednog transfera Amira Hadžiahmetovića inkasirati 20 posto od ukupnog iznosa. 

Baš kao i u Željezničaru, odlične transfere napravili su i u Sarajevu. Gojko Cimirot nije ponikao na Koševu, ali su ga skauti Sarajeva primijetili u trebinjskom Leotaru i on je vrlo brzo postao član velikana s Koševa. 

Nakon nekoliko sezona provedenih na našem najvećem stadionu, Cimirot je u rekordnom transferu za Premijer ligu prešao u PAOK, a Sarajevo je na ime obeštećenja dobilo 1.300.000 eura. Baš kao i Bajić u Turskoj i Cimirot se izborio za početnu postavu u ekipi iz Soluna. Već u drugom susretu za PAOK pretrpio je tešku povredu koja ga je udaljila s terena skoro tri mjeseca. Nakon što se oporavio od povrede opet je zauzeo svoje mjesto u sastavu i sada je standardan u ekipi Igora Tudora. Gojko Cimirot prema podacima s Transfermarkta danas vrijedi dva miliona eura.

Mogao je Cimirot napustiti Sarajevo i prošle zime, kada je Grasshoppers poslao ponudu tešku milion eura za veznog fudbalera. Na Koševu su odlučili da Cimirota zadrže do ljeta i nisu pogriješili. Povremeni reprezentativac Bosne i Hercegovine nosio je Bordo tim do titule prvaka, a nakon što se Sarajevo oprostilo od nastupa u Evropi, Cimirot je promijenio sredinu. Bordo tim je i ove zime mogao inkasirati preko milion eura, s obzirom na to da su stizale ponude u Titovu 38b za Harisa Duljevića. 

Čelnici Sarajeva odlučili su postupiti isto kao i u slučaju Gojka Cimirota, a ostaje nam da vidimo da li su opet napravili pravi potez. 

Riad Bajić i Gojko Cimirot pokazali su da mladi fudbaleri iz Bosne i Hercegovine mogu igrati s istim uspjehom i u nemjerljivo jačim ligama nego što je to Premijer liga Bosne i Hercegovine, a njihove igre i opravdano povjerenje otvorit će vrata i drugim mladim fudbalerima iz Bosne i Hercegovine. Klubovima će s druge strane značajno popraviti finansijsko stanje. Odlična je vijest i da će naredne sezone Premijer liga BiH brojati 12 klubova, što će sasvim sigurno donijeti veći kvalitet, a s kvalitetom će profitirati svi i mladi fudbaleri i klubovi kojima je novac od transfera prijeko potreban za nesmetan rad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije