Werder i Šahtar u lovu na Kup UEFA

Radiosarajevo.ba
Werder i Šahtar u lovu na Kup UEFA

Na stadionu Sücrü Saracoglu u finalu Kupa Uefa 20. svibnja u 20.45 Šahtar i Werder lovit će svoju prvu (a i posljednju) titulu u ovom evropskom takmičenju. Ukrajinski klubovi još nikada nisu u Kupu Uefa otišli do kraja, dok su njemački predstavnici šest puta bili najbolji.

Finale 38. Kupa Uefa koje se igra u Istanbulu na stadionu Sücrü Saracoglu izborili su Šahtar i Werder.

Ni jedni ni drugi nikada nisu otišli do kraja u ovom takmičenju. Šahtaru je do ove sezone najbolji rezultat u Kupu Uefa bila osmina finala, i to tri puta, zadnji put u sezoni 2005/2006, dok je Werder tri puta bio zaustavljen u polufinalu (1988, 1990. i 2007).

Ova dva kluba nikada nisu igrala međusobno, ali i jedni i drugi imaju imaju iskustava sa suparnicima iz Njemačke odnosno Ukrajine. Tako se Šahtar devet puta suprotstavio bundesligašima i ostvario pozitivan omjer: četiri pobjede, dva remija i tri poraza. Werder je, također, u pozitivi: u četiri susreta s Ukrajincima stigli su do dvije pobjede, jednom su remizirali, a jednom su poraženi.

"Cijela ekipa je puna samopouzdanja. Posljednje vrijeme pružali smo dobre predstave, čak i spektakularne, i zaslužili smo finale, jer smo eliminirali momčadi kao što su CSKA iz Moskve, Tottenham, Marseille i kijevski Dinamo. Nakon te četvorke siguran sam da možemo pobijediti svakoga, pa i Werder", najavio je trener Šahtara Mircea Lucescu, a slično razmišlja i strateg Nijemaca Thomas Schaaf.

"Moramo vjerovati u svoju snagu. Igrači će sigurno biti i nervozni, ali moramo pronaći način da u susret uđemo što opušteniji. Pripremali smo se kao i za svaku utakmicu u sezoni. U ovom takmičenju smo bili impresivni, pokazali smo da nikada ne gubimo nadu, iako je bilo nekoliko teških trenutaka", izjavio je Schaaf i dodao kako se nada da Werder može doći do drugog evropskog naslova nakon 1992. kada su osvojili Kup kupova.

Treba spomenuti da su oba kluba sezonu započela u Ligi prvaka, a u svojim skupinama su osvojili treće mjesto. Ovo je treći put da se u finalu Kupa Uefa susreću timovi koji su prvo ispali iz najbogatijeg nogometnog takmičenja. Prvi put se to dogodilo 2000. (Galatasaray – Arsenal), a drugi put 2002. (Feyenoord – Borussia D.).

Što se tiče izostanaka, Werder ima više problema. Tako trener Thomas Schaaf ne može računati na povrijeđene Daniela Jensena, Kevina Artmanna, Pera Mertesackera te Philippa Bargfredea, te napadača Huga Almeidu i veznjaka Diega zbog kartona. Upitni su još i napadači Claudio Pizarro i Markus Rosenberg te branič Naldo.

"Moji saigrači će osvojiti Kup UEFA i bez mene. Zapravo, učinit će to malo i za mene", kaže 24-godišnji Diego, jedan od najboljih Werderovih igrača koji će iduće sezone najvjerovatnije pojačati redove Juventusa.

Kod Šahtara strateg Mircea Lucescu je lišen pomoći veznog igrača Tomasa Hübschmana koji ima kartone, a ostatak momčadi je spreman.

"Dugo smo se pripremali za ovu utakmicu. Pokušat ćemo pobijediti i donijeti trofej u Donjeck. Ovo je najvažnija utakmica u mom životu, ipak se radi o finalu Kupa UEFA-e! To je moje prvo finale. Ja sam mlad, naša ekipa je također mlada, ali mislim da smo zaslužili plasman u finale. Izgledi su 50-50. Igramo protiv dobre i iskusne ekipe koja dolazi iz jačeg prvenstva nego što je ukrajinsko", rekao je Dario Srna kapiten Šahtara i reprezentativca Hrvatske.

tportal.hr/index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije