Vremeplov: Pogledajte legendarni 'vaterpolo' duel Njemačke i Poljske 1974.

Radiosarajevo.ba
Vremeplov: Pogledajte legendarni 'vaterpolo' duel Njemačke i Poljske 1974.
/ Foto: DFB
U susretu 2. kola grupe C na Europskom prvenstvu večeras se na Stade Franceu sastaju reprezentacije Njemačke i Poljske.

Kada se spomene komšijski rivalitet ovih zemalja, prva asocijacija je legendarni duel fudbalskih reprezentacija u polufinalu Svjetskog prvenstva 1974. godine. Zapravo se nije radilo o klasičnom polufinalu nego susretu posljednjeg kola grupe B druge faze takmičenja.

Pobjednik grupe B išao je na megdan Nizozemskoj u finalu, a kako su i Njemačka i Poljska prethodno u grupi pobijedili Švedsku i Jugoslaviju, njihov međusobni susret imao je status nezvaničnog polufinala.

Sve je bilo spremno za spektakl 3. jula 1974. u Frankfurtu. Wald stadion bio je rasprodan, no regiju je pogodio pravi prolom oblaka uoči utakmice. Ni drenaža, ni desetine pumpi, ništa nije moglo spasiti teren od poplave.

Iz današnje perspektive vjerovatno bi utakmica bila otkazana no sudija Erich Linemayr iz Austrije odlučio je drugačije.

U historiji Mundijala ne pamti se da je neka utakmica odigrana na lošijem terenu. Lopta nije mogla odskakati, zaustavljala se u barama, 62 hiljade gledalaca na stadionu i milioni kraj malih ekrana svjedočili su prizorima primjerenim nekoj nižerazrednoj utakmici a ne polufinalu Svjetskog prvenstva.

U takvim uvjetima Poljaci su dominirali u prvom poluvremenu, promašili niz sjajnih prilika, ali Sepp Maier bio je nesavladiv. Nijemci - kojima je zbog bolje gol-razlike odgovarao i neriješen rezultat - došli su do daha tek u nastavku, kada je i teren bio manje loš. U 76. minutu izveli su kontru koju je kralj strijelaca Gerd Müller okončao golom u svom stilu.

Njemačka je pobijedila 1:0, prošla u finale i osvojila titulu, a sjajna poljska generacija (Lato, Deina, Szarmach...) morala se zadovoljiti trećim mjestom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije