Vladavić u Rimu, Jahić u Liverpoolu

Radiosarajevo.ba
Vladavić u Rimu, Jahić u Liverpoolu

U četvrtak se igraju prvi susreti novooformljenog takmičenja Lige Evrope, koja je nasljednik Kupa UEFA. Pored naziva promijenjen je i sistema takmičenja, pa je 48 ekipa koje podeljeno u 12 grupa, te će se igrati dvokružni sistem. Uvedene su i promjene u suđenju. Glavni sudija će na utakmicama novog tačmičenja imadi dodatna dva pomočnika koji će stajati iza golova. Ako se pokaže uspešnim, UEFA će i u ostalim takmičenjima uvesti novo pravilo od pet sudija.

Posljednji osvajač Kupa UEFA Sakhtar iz Donjecka u odbranu titule kreće u Belgiji. Ukrajinci u prvom kolu Lige Evrope gostuju kod Club Bruggea.

Admir Vladavić sa svojim Red Bull Salzburgom ide na teško gostovanje u Rim kod Lazija. U austrijskom prvenstvu Red Bull zauzima prvo mjesto, dok je Lazio u mnogo jačoj talijanskoj ligi na šestoj poziciji nakon tri odigrana kola.

Teško gostovanje imaće i Sanel Jahić u svom novom klubu AEK-u. Atinski klub, koji se nalazi na trećoj poziciji grčkog prvenstva, gostuje u Liverpoolu kod Evertona koji je katastrofalno počeo novu sezonu. U četiri susreta ekipa sa Goodison Parka ubilježila je tek jednu pobjedu i tri poraza, te se nalaze na pretposljednjoj poziciji engleske Premierlige.

Sturm našeg Samira Muratovića dočekuje Dinamo iz Bukurešta. Oba tima se nalaze u samom vrhu nacionalnih prvenstava, ali ekipa iz Graza ima prednost domaćeg terena.

Zagrebački Dinamo koji je na putu do Lige Evrope izbacio škotski Hearts, na svom Maksimiru dočekuje belgijski Anderlecht. Beogradski Partizan će ugostiti francuski Toulouse.

Od interesantnijih susreta treba izdvojiti Lille - Valencia, Villarreal - Levski, Fenerbahçe - Twente i grčko-turski dvoboj Panathinaikos - Galatasaray.

Prvo kolo Lige Evrope:
AFC Ajax - FC Timişoara
NK Dinamo Zagreb - RSC Anderlecht
LOSC Lille Métropole - Valencia CF
Genoa CFC - SK Slavia Praha
Hapoel Tel-Aviv FC - Celtic FC
SK Rapid Wien - Hamburger SV
Hertha BSC Berlin - FK Ventspils
SC Heerenveen - Sporting Clube de Portugal
PFC CSKA Sofia - Fulham FC
FC Basel 1893 - AS Roma
Panathinaikos FC - Galatasaray AŞ
SK Sturm Graz - FC Dinamo 1948 Bucureşti
S.S. Lazio - FC Salzburg
Villarreal CF - PFC Levski Sofia
FC Steaua Bucureşti - FC Sheriff
Fenerbahçe SK - FC Twente
SL Benfica - FC BATE Borisov
Everton FC - AEK Athens FC
Club Brugge KV - FC Shakhtar Donetsk
FK Partizan - Toulouse FC
AC Sparta Praha - PSV Eindhoven
CFR 1907 Cluj - FC København
Athletic Club - FK Austria Wien
CD Nacional - Werder Bremen

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije