Veliko srce bh. reprezentativca: Ibišević pomaže izbjeglicama u Njemačkoj

Radiosarajevo.ba
Veliko srce bh. reprezentativca: Ibišević pomaže izbjeglicama u Njemačkoj
Kapiten Herthe i bh. reprezentativac Vedad Ibišević pojavit će se u filmu pod nazivom '11 izbjeglica' u kojem će se prisjećati najtežih dana u svom životu i pomoći onima koji prolaze kroz sličnu situaciju.

Popularni Vedo će ispričati svoju priču u video seriji Savezne agencije za građansko obrazovanje azilanata i izbjeglica.

Bh. napadač je razgovarao sa izbjeglicom iz Gane Chrisom Asamsom koji je prebjegao u Njemačku u kojoj je zatražio azil i ističe da se divi bh. fudbaleru jer je u teškim okolnostima izbjegao u stranu državu još kao dijete, dok je on to uradio u tinejdžerskim godinama.

Ibišević je 90-tih sa porodicom pobjegao u Švicarsku gdje je zatražio azil, a nakon što isti nije odobren, Ibišević i porodica su otišli u SAD: "Kada sam pobjegao sa svojom porodicom, BiH je tada bila okarakterisana kao sigurna zemlja porijekla. Svi su mislili da je rat gotov i da se stanje u Bosni automatski poboljšalo. Ali nije bilo tako, tako da smo se bojali da ne budemo deportovani nazad, jer se nismo željeli vratiti', izjavio je Ibišević. 

Vedo je dodao da mu je drago kada o svom iskustvu može pričati sa nekim ko je prošao sličnu situaciju: "Sretan sam kada mogu razgovarati s ljudima koji su također izbjegli. Dobro je razgovarati o takvom iskustvu, posebno kada druga strana razumije o čemu se govori. Danas, naravno imam dosta drugačiji život, ali mogu razumjeti sve kroz šta je Chris prošao".

Ovo nije prvi humaniratni angažman bh. fudbalera jer je Vedad prošle godine pomogao izbjeglicama na području Tempelhof i donirao im 50.000 eura, prenosi Sport1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije